Зелене беретке одале почаст Цаци у вријеме обиљежавања злочина на Казанима

ГС
Зелене беретке одале почаст Цаци у вријеме обиљежавања злочина на Казанима

САРАЈЕВО - Удружење ратних ветерана Зелене беретке данас је одало почаст те објавило читуљу за Мушана Топаловића Цацу, човјека који директно стоји иза убистава најмање 17 становника Сарајева српске националности током 1993. године на локалитету Казани изнад Сарајева, јавио је Кликс.

Топаловић, за кога у Сарајеву тврде да је тада био „одметнути припадник Армије РБиХ“ након тог чина је ушао у сукоб са руководством такозване АРБиХ те је у војно-полицијској акцији 18. октобра 1993. савладан и то тек након што је убио девет припадника Војне полиције Армије и полиције РБиХ.

Зелене беретке упркос таквом злочину сваке године одају почаст Цаци, који је првобитно укопан као НН лице, али су 1996. године његови посмртни остаци пребачени на мезарје Ковачи.

Управо су припадници Зелених беретки данас посјетили Коваче и одавали му почаст. Девет убијених припадника такозване Армије РБиХ - Адмир Хебиб, Изет Каршић, Драган Миљановић, Јасмин Чамџија, Кемал Којић, Славен Маркешић, Срђан Босиљчић, Елвир Шовшић и Хамид Хумић укопани су у Великом парку у Сарајеву.

Градско вијеће Сарајева ће на сутрашњој сједници гласати о подизању споменика за убијене Србе на Казанима по приједлогу градоначелнице Бењамине Карић. На приједлог текста градоначелнице Наша странка је упутила амандман о којем би се Градско вијеће такође требало изјаснити.

За злочине на Казанима под руководством Мушана Топаловића Цаце процесуирано је дванаест његових војника. Неки су осуђени на симболичне казне, а неки су ослобођени.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана