Здравствено стање генерала Младића иде на боље

Срна
Здравствено стање генерала Младића иде на боље

БЕОГРАД - Хистопатолошки налаз генерала Ратка Младића, којем је у Хагу прије двије седмице извршена операција бенигног тумора дебелог цријева, показује да није канцероген, а његово здравствено стање полако иде на боље.

“Добили смо само усмено информацију да није канцерогено. Али, немамо то још ни у каквом документу, као што нисмо добили ни његову отпусну листу из болнице”, рекао је генералов син Дарко Младић за СРНУ.

Он је додао да је из Хага речено да сва администрација иде спорије због ситуације са вирусом корона.

“Али, како пацијент може да буде отпуштен из болнице без отпусне листе? Али, добро. У суштини, немамо никакву документацију још увек, и то је поента. Али, речено нам је да ствари иду на боље”, рекао је Дарко.

Он је подсјетио да је генерал враћен из болнице у притвор већ четврти дан након операције.

“Чујемо се скоро сваки дан. Он је као и увек позитиван, каже да иде то на добро и да се он субјективно осећа нешто боље. Дај Боже да иде у добром правцу и да се полако опоравља. Видим по њему да боље звучи”, навео је генералов син.

Дарко је напоменуо да су посјете забрањене док траје ситуација са вирусом корона, али да сматра да то неће бити скоро, јер и у Холандији има велики број заражених, тако да не вјерује да ће скоро бити укинута забрана посјета.

“Ја сад не знам колико је генерал безбедан у притвору. Они су предузели неке мере, али и чувари и медицинско особље тамо у притвору после посла иду кући”, рекао је Дарко Младић.

Он је напоменуо да је у холандском дијелу хашког затвора било појаве вируса корона, али да у дијелу затвора под УН кажу да то нема везе са њима.

“Али, неке службе су исте, медицинска служба је иста за цео затвор. Воде рачуна, појачали су дистанцирање, али колико то може да се исконтролише... Познато је да у се у таквим срединама још брже и опасније шире вируси”, навео је он.

Дарко Младић је рекао да у хашком затвору нема дружења, те да су тамо само тројица - генерал Младић, Радован Караџић и хрватски генерал Миливој Петковић (бивши начелник Главног штаба ХВО током бошњачко-хрватског сукоба).

“Они су свакако изоловани. Њима потенцијална опасност може да буде или од чувара или од медицинског особља, јер они са њима долазе у контакт. То су људи који иду напоље, мешају се са другим људима. Ја немам информацију ког нивоа је заштита и каву контроли они врше”, додао је Дарко Младић.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 28. марта од бенигног тумора дебелог цријева, без знања породице и адвоката, који су обавијештени тек када је генерал ушао у операциону салу, као и након захвата када се пробудио.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је 22. новембра 2017. године генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) у Хагу, насљедника Хашког трибунала, одлучило је у марту ове године да до даљег одгоди усмено излагање жалби на пресуду генералу Младићу.

Младић је у притвору у Хагу од љета 2011. године, када је ухапшен у Србији.

Суђење је почело 16. маја 2012. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана