Здравље на коцки због политике

Ведрана Кулага Симић
Здравље на коцки због политике

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Домаћи стручњаци из бројних области, који већ дуго чекају именовање у експертски и правни тим за борбу против намјере Хрватске да у близини слива ријеке Уне одлаже радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, упозорили су јуче да БиХ губи превише времена на политичка препуцавања о овом проблему те да је вријеме да се на то стави тачка и почне припрема правог одговора.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ почетком љета је утврдило приједлоге чланова експертског и правног тима, међутим то још није прошло у Савјету министара због противљења министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић која је истакла да ту треба разјаснити многе ствари, да Хрватска још на том пољу није направила озбиљне кораке, те да је спорно финансирање предложених чланова, јер постоје институције које се баве тим питањима.

Због тога је дошло до отвореног сукоба са министром спољне трговине и економских односа Сташом Кошарцем који тврди да Турковићева не жели да одговори на позив за састанак који јој је упутио у јулу, те наглашава да она упорно опструише договор о потреби да БиХ реагује на кораке Хрватске, а за шта је раније добила задатак и од Предсједништва БиХ.

Поједини предложени чланови из оба тима истакли су за “Глас Српске” да све информације показују да је Трговска гора, у близини границе БиХ, дефинитивна локација за одлагање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива и да Хрватска полако, али сигурно иде ка испуњењу тог циља, не жели пуно да полемише са БиХ о томе, иако крши међународне конвенције о заштити природе.

- БиХ има све мање времена. На потезу је Савјет министара јер је Хрватска већ доста посла започела и завршила - истакао је за “Глас Српске” замјеник директора Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић, који треба да предводи експертски тим БиХ.

Тај став дијели и начелник Новог Града Мирослав Дрљача који је, такође, предложен за члана у том тиму.

- Разочарани смо тренутном ситуацијом јер смо мислили да смо, када је ово у питању, сви на истој страни, без обзира којој партији припадали. Видимо да је и ово дио неких калкулација и то је тужно. Не можемо да прихватимо овакве ставове, нити да трпимо препуцавања преко медија. Мора се радити и то озбиљно јер је здравље на коцки - рекао је Дрљача.

Да се у БиХ још озбиљно не схвата цијела проблематика сматра и правник Витомир Поповић, који је предложен за замјеника предсједавајућег правног тима.

- Оваквим понашањем у БиХ, на добитку је Хрватска. Отишли смо у потпуно погрешном правцу - рекао је Поповић.

Трговска гора је, до сада, била једна од ријетких тема о којом су сагласне и јединствене биле све стране у БиХ јер је у питању заштита здравља око 250.000 становника у општинама у сливу Уне, а против идеје Хрватске су и њени грађани у општини Двор и другима у околини Трговске горе.

Пропали договор

Хрватска и Словенија нису постигле договор о заједничком складиштењу отпада. Хрватска је власник половине  електране “Кршко” у Словенији и до 2023. године мора да преузме пола отпада. Хрватски сабор је недавно дао сагласност за ревизију програма, а војно складиште “Черкезовац” на подручју Двора остаје преферентна локација за одлагање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана