Здравко Мамић не може бити изручен Хрватској

Агенције
Здравко Мамић не може бити изручен Хрватској

Сарајево – Жалбено вијеће Суда Босне и Херцеговине донијело је правоснажну одлуку по којој Здравко Мамић, бивши савјетник загребачког Динама, неће бити изручен Хрватској јер за то нису испуњене законске претпоставке, објављено је у понедјељак из сједишта тог суда у Сарајеву.

У саопштењу објављеном на страницама суда стоји како је Жалбено вијеће Одјела за општи криминал, у поступку по молби правосудних тијела Хрватске од 11. јуна ове године за изручење Здравка Мамића, у циљу вођења кривичног поступка пред Жупанијским судом у Осијеку по оптужници за почињење кривичног дјела злочиначко удруживање и злоупотреба повјерења у привредном пословању, одлучујући о оцјени испуњености законских претпоставки за изручење, донијело рјешење којим је потврђено првостепено рјешење Суда Босне и Херцеговине од 29. августа.

Тим је рјешењем утврђено да нису испуњене законске претпоставке за изручење Мамића. Првостепено вијеће је, анализирајући примјену Закона о међународној правној помоћи и Уговора о изручењу потписаног између Босне и Херцеговине и  Хрватске, који предвиђа могућност изручења и властитих држављана под прецизно утврђеним условима, утврдио да у овом случају нису испуњене претпоставке  за изручење бившег челника "Динама" с обзиром на то да кривично дјело за које је оптужен у Хрватској није прописано као кривичног дјела у БиХ.

Здравко Мамић дошао је у БиХ у јуну 2018. године, само дан уочи изрицања осуђујуће пресуде по оптужници која га је теретила за извлачење новца из "Динама".

Он борави у Међугорју, а од изручења штити држављанство БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана