Због тероризма пао рођак Изетбеговићевог савјетника

Срна
Због тероризма пао рођак Изетбеговићевог савјетника

Бањалука - Суад Рамић из Осмака, који је недавно ухапшен у Грацу у Аустрији због веза са терористичком групом "Исламска држава", најближи је рођак Едина Рамића, посланика "Домовине" у Народној скупштини Републике Српске и савјетника бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Аустријска полиција недавно је провела акцију хапшења исламиста који су међу муслиманима у тој земљи ширили пропаганду "Исламске државе", у којој је ухапшено 13 особа, а као главни осумњичени наводе се Мирсад Омеровић, држављанин Србије, те два држављана БиХ, Суад Рамић и Санди Суљић.

Мирсад Омеровић је под именом Ебу Тејма радио као имам у Удружењу "Алтун-Алем" у другом бечком округу, а на терет му се ставља чланство у терористичким организацијама, те регрутовање муслимана у Аустрији за рат у Ирану и Сирији, у оквиру јединица "Исламске државе".

Ухапшени Рамић и Суљић терете се за ширење мржње и радикалних ставова, као и за дјеловање у сврху регрутовања аустријских муслимана у редове "Исламске државе".

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић напомиње да ова акција поново открива траг који води до Бакира Изетбеговића, због чега није на најбољи начин приказана у медијима у Федерацији БиХ, који су се побринули да јавност буде обавијештена само о хапшењу Мирсада Омеровића - Ебу Тејме, који је само поријеклом из Тутина, а има БиХ држављанство и дуго времена је провео у Горњој Маочи.

"У сарајевској пропаганди Ебу Тејма је постао 'терориста из Србије', баш као и Мевлид Јашаревић. Управо зато није било ни помена о хапшењу Сандија Суљића из Зенице и Суада Рамића из Осмака", рекао је Галијашевић Срни.

Према његовим ријечима, иако је Суљић био један од одговорних у компанији "Мед-бег", регистрованој у Цељу, која се бави посредовањем у запошљавању медицинског особља, ипак је хапшење Суада Рамића посебно значајно.

"Ријеч је о најближем рођаку Едина Рамића, савјетника Бакира Изетбеговића, који је на листи 'Домовине' изабран у Народну скупштину Републике Српске", упозорава Галијашевић.

Он је напоменуо да је медијско прикривање озбиљности терористичке пријетње настављено и кроз саопштење Амара Веиза, шеф Одсјека за борбу против тероризма Агенције за истраге и заштиту БиХ.

"Наиме, он је устврдио да је 150 бораца из БиХ отишло на страна ратишта, што је наставак дезинформација. По налазима CIA, француског министарства безбједности, британског министарства иностраних послова и њемачких служби безбједности - око 350 бораца из БиХ учествује у војним формацијама 'Исламске државе", истиче Галијашевић.

Он је додао да, ако се узме у обзир и саопштење Амбасаде САД и Николаса Хила, који тврде "да нема промјене стратегије у борби против тероризма", онда таква медијска активност открива необавијештеност отправника послова Амбасаде САД, али и жељу да се важне чињенице "пригуше" у јавности.

Галијашевић оцјењује да је недавна акција једна од најважнијих безбједносних операција у Европи, посебно истичући важност чињенице да је акција проведена у Аустрији, која је још 1995. и 1996. године водила истрагу против Бакира Изетбеговића, Ел Фатиха ел Хасанеина, Хасана Ченгића и Сенада Шахинпашића Шаје због веза са теоризмом и трговине оружјем.

"Ова акција поново открива траг који води до Бакира Изетбеговића и сигурно ће бити занимљиво пратити политичка настојања Хила да Изетбеговића, корумпираног политичара и главног покровитеља џихадистичких група, промовише у кључног носиоца реформи у БиХ", закључио је Галијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана