Због продаје диплома ухапшено 20 људи, пала и два инспектора

Дарко Момић
Због продаје диплома ухапшено 20 људи, пала и два инспектора

Бањалука - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) данас су у оквиру акције “Перо” ухапсили најмање 20 особа због сумње да су учествовали у издавању неколико хиљада лажних диплома, од основне и средње школе, преко диплома о завршеним курсевима језика до факултета, чиме је буџет ФБиХ на име неплаћеног пореза оштећен за више од 200.000 КМ.

Међу ухапшенима су бивши делегат у федералном Дому народа и генерални секретар А-СДА Адмир Хаџипашић који је власник Центра за образовање одраслих “ВИТА плус” из Цазина, као и његов ортак из Источног Сарајева Горан Лаловић. Истовремено су због одавања информација о овом предмету ухапшени службеници СИПА из Бањалуке и Источног Сарајева Предраг Мрђа и Божо Пурковић.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић прецизирао је да је акција “Перо” резултат вишемјесечне истраге која се спроводи по налогу Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона и Кантоналног суда у Бихаћу.

- Ухапшено је више лица и претресене су стамбене и пословне просторије на 12 локација у Бихаћу, Цазину, Сарајеву, Зеници, Тузли, Високом и Источном Сарајеву. Сви су осумњичени за кривична дјела организовани криминал, злоупотреба службеног положаја и овлашћења, примање дара и других облика користи, те прања новца - рекао је Миладиновић.

Он је потврдио и да је паралелно спроведена акција “Блиц” у којој су ухапшена два припадника СИПА који су имали статус државних, а не полицијских службеника.

Портпарол Кантоналног тужилаштва УСК Ирена Марјановић-Чавкић рекла је да је на овом предмету пет мјесеци радио тужилачки тим, а истрагом је обухваћено 58 физичких и правних лица, а да је слободе лишено њих 20.

- Кривична дјела за која се сумњиче су организовани криминал у вези са злоупотребом положаја или овлашћења, примање дара или других облика користи, фалсификовање исправе, прање новца и утаја пореза. Осумњиченима се ставља на терет да су од 2014. године до данас, на подручју Цазина, Бихаћа, Тузле, Зенице, Сарајева и Источног Сарајева, као организована група проналазили лица којима су без одвијања наставног процеса издавали незаконите сертификате, те основношколске, средњошколске и високошколске дипломе, а заузврат примали новац. На овај начин је у наведеном периоду издато више хиљада незаконитих диплома и стечена вишемилионска противправна имовинска корист. Тужилаштво је за протеклих пет мјесеци успјело документовати више од 300 издатих лажних диплома - рекла је Чавкић.

Агенција за истраге и заштиту СИПА саопштила је да је у оквиру акције “Перо”  издала пет налога за привремену забрану располагања новцем на девет рачуна у укупном износу од 1.078.234 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана