Због политике у фотељи годинама по истеку мандата

Ведрана Кулага Симић
Због политике у фотељи годинама по истеку мандата

САРАЈЕВО - Појединим директорима и њиховим замјеницима на нивоу БиХ су истекли мандати, али с обзиром на то да нема услова за нова именовања због актуелне политичке ситуације и раније немогућности постизања договора о томе чији кадрови треба да засједну у одређене фотеље, остали су на позицијама чекајући расплет.

Посљедња већа расправа у јавности и унутар владајуће коалиције на нивоу БиХ вођена је око насљедника актуелног директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Мире Џакуле којем је поодавно истекао мандат, али није постигнут договор јер ту позицију мјеркају и Срби и Хрвати и Бошњаци. Тај случај није изолован. Мандат је истекао и директору Службе за послове са странцима Слободану Ујићу, а и другима о чему свједоче и подаци Агенције за државну службу БиХ који су достављени “Гласу”, иако не дају пуну слику стања на терену.

Агенција је, наиме, надлежна за расписивање и спровођење конкурса за мјеста секретара са посебним задатком, односно државних службеника те да не располаже информацијама о руководиоцима који се именују на основу других закона, који заузимају око половину институција. На основу тога су, како су потврдили, до сада по закључку Савјета министара БиХ расписали неколико конкурса због истеклих мандата. Ријеч је о позицијама директора Дирекције за европске интеграције и Централне хармонизацијске јединице при Министарству финансија и трезора БиХ, затим директора, замјеника и савјетника директора у Канцеларији за хармонизацију и координацију система плаћања у пољопривреди, исхрани и руралном развоју, директора Института за интелектуално власништво БиХ и Дирекције за економско планирање, затим замјеника директора у Агенцији за унапређење страних инвестиција те директора и његовог замјеника у Служби за заједничке послове институција.

Признају да је било поништених конкурса по захтјеву Савјета министара, односно институција. То су мјеста замјеника директора Регулаторне агенција за радијациону и нуклеарну безбједност, секретара са посебним задатком у Министарству за људска права и избјеглице БиХ те у Канцеларији агента пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

- Поједини конкурси не могу бити покренути или спроведени због познатих околности, јер Савјет министара мора дати налог за расписивање конкурса или именовати чланове комисије – казали су у тој институцији.

Што се тиче “техничког мандата”, појаснили су, исти није дефинисан нити једним прописом. Дефинисано је да након истека мандата руководиоцима њихова права, обавезе и овлашћења остају на снази до новог именовања на ту функцију. И док политички представници истичу да је ситуација таква и да је тешко некада доћи до договора о кадровским питањима на проблем указују и ревизори. У годишњем извјештају за 2020. годину подвукли су да је уочена пракса обављања дужности руководства институција БиХ и након истека мандата, јер нису у свим случајевима на вријеме покретане нити завршаване процедуре избора функционера.

- Будући да дужина трајања ангажмана послије истеклог мандата траје и по неколико мјесеци или година, а као примјер наводимо случај у Комисији за концесије БиХ, гдје су неким члановима истекли мандати у 2008. Иако је регулисано да лица настављају радити до именовања руководиоца, овакав ангажман требао би бити привремено рјешење - поручили су ревизори.

Процесом ревизије је констатовано да је у 2020. смањен број институција са вршиоцима дужности у односу на раније године али је и даље присутно.

- Неблаговремено именовање или обављање функције у својству вршиоца дужности дужи период може довести до неизвршавања или неадекватног извршавања послова и задатака институције - закључили су ревизори.

У одређеном броју институција, којих је укупно 75 на нивоу БиХ, истекли су мандати и члановима управних и надзорних одбора и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана