Због неиздавања фискалних рачуна наплаћено преко 2 милиона КМ казни

ATV
Због неиздавања фискалних рачуна наплаћено преко 2 милиона КМ казни

Два милиона 365 000 КМ. Толико су износиле казне послодавцима за неиздавање фискалних рачуна прошле године. Инспектори Пореске управе кажањавали су по новим правилима и казнама, које се крећу и до 16.000 КМ по прекршају. У контролу су отишли чак 3.654 пута, а у 1.600 случајева су утврђене неправилности.


"Привремена мјера забране обављања дјелатности изречена је у 371 случају у периоду од од 15 до 30 дана. Казне су измјенама Закона о фискалним касама повећане с тим што је остављена могућност у року од 72 дана ако се испалти тај износ да се не изриче привремена мјера забране обављања дјелатности у периоду од 15 до 30 дана", каже директор пореске управе Републике Српске, Горан Маричић.

Највећи број контрола извршили су инспектори у Бањалуци, с обзиром да се ради о највећем граду у Српској. Утвђено је 400 неправилности, а затворено је 104 објекта. Из Уније удружења послодаваца кажу да је најважније да се Српска избори са сивом економијом. Наду полажу у нови систем фискализације по којем би Пореска управа добијала податке о сваком рачуну појединачно у вријеме када се он плаћа. Сада ти подаци стижу збирно и тек на крају дана. 

"Надамо се да ће Влада кроз нови фискални систем који планира набавити у току ове године и кроз појачање активности Пореске управе и Инспектората направити бољи резултат с обзиром да је 50 одсто неисправних контрола стварно превише", каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.
ОФФ

Угоститељи са којима смо разговарали су опрезни. Више им се, кажу, исплати да издају фискални рачун, него да плаћају казну.. 

"Ми издајемо стално фискалне рачуне. Сусретали смо се, инспектори раде свој посао коректно, контроле су обављали и могу да кажем да подржавамо ту кампању и борбу против сиве економије", каже Александар Топић, кафе бар "Зенит".

"Ту су, раде свој посао. Били су овдје неколико пута. Углавном контроле. Ми издајемо рачуне и боримо се против сиве економије", каже Мирко Ожеговић, роштиљница "Страхиња".

Максимална казна за правна лица је 16.000 КМ, док минимална износи 8.000 КМ. Када су предузетници у питању, казне износе од 4.000 до 8.000 КМ, док ће се одговорно лице у правном лицу кажњавати у износу од двије до четири хиљаде марака. Ако се казна не плати на вријеме, тачније у року од три дана, пословни објекат ће бити затворен на мјесец дана. У случају да се исти прекршај понови у току годину дана, казна је дупло већа и у новцу и у броју дана забране рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана