Због миграната спремни да се одселе из града

Драгана Орловић
Због миграната спремни да се одселе из града

Босански Петровац - Општинско вијеће Босанског Петровца усвојило је резолуцију којом од Владе Унско-санског кантона захтијева да одустане од приједлога да центар за мигранте буде смјештен у Меденом Пољу у тој општини, у противном, услиједиће блокада магистралног пута према Бихаћу, а спремни су и на радикалније мјере.

Једина тачка дневног реда ванредне сједнице Општинског вијећа, одржане у суботу, односила се на доношење резолуције у вези са приједлогом виших органа власти да се мигранти смјесте на локацију Медено поље у Босанском Петровцу, које је власништво привредника Халила Бајрамовића.

Начелник Босанског Петровца Дејан Прошић, који је и био иницијатор те сједнице, поручио је да су против тога да мигранти буду смјештени у овој општини, оцијенивши да би тај потез био изузетно отежавајући за цијелу локалну заједницу.

- Ово је рурална средина оптерећена многим проблемима, а мигрантска криза би нас само додатно оптеретила. То би нас у ствари довело у колапс и не бисмо могли нормално функционисати - истакао је Прошић.

Према његовим ријечима, Босански Петровац има око 4.500 становника и неодрживо је да у ту општину сада дође око 5.000 миграната.

- Надам се да ће и у Савјету министара БиХ имати разумијевања за овај проблем. Уколико не буду, бићемо принуђени да примијенимо и друге радикалне мјере - објашњава Прошић.

Неке од тих радикалних мјера биће, како објашњава Прошић, блокада магистралног пута, а у крајњем случају спремни су и да напусте свој град и упуте се у правцу ЕУ.

- Кренућемо и у избјегличку колону. Једноставно, бранићемо се уколико буде потребно на све начине против таквог рјешавања мигрантске кризе, које се дефинитивно коси са свим законским, хуманим и здраворазумским нормама - нагласио је Прошић.

Вијећник СНСД-а у Општинском вијећу Светко Дукић рекао је да проблем миграната надлежни у БиХ треба да ријеше на други начин, а не да их доведу у то мјесто.

- Као грађанин трудићу се на све начине да овај приједлог не прође. Не може једна најнеразвијенија мјесна заједница у БиХ, гдје живи српски народ, да рјешава проблем миграната - поручио је Дукић, који је и предсједник Мјесне заједнице Колунић, којој припада село Медено Поље.

Дукић каже да су протестном шетњом већ дали до знања да неће допустити да мигранти буду смјештени у Медено Поље.

У знак протеста због идеје Владе Унско-санског кантона да се за мигрантски центар предложи локација Медено Поље, представници општине Босански Петровац су получасовном шетњом на пјешачком прелазу на магистралном путу Босански Петровац - Бихаћ у суботу обуставили саобраћај. Они су свим учесницима саобраћаја тада подијелили усвојену резолуцију.

Сукоби у Бихаћу

У близини стадиона у Бихаћу у ноћи између суботе и недјеље дошло је до сукоба међу мигрантима и том приликом је једно лице повријеђено. У тој тучи су, према незваничним информацијама, коришћене сјекире и летве, а већи инцидент је спријечен захваљујући интервенцији мјештана.

Из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона потврђено је да се око 22 часа у суботу десио инцидент у насељу Луке, у којем је једно лице задобило лакше повреде и пребачено у болницу, али да није познато ко је нападач. Више миграната сукобило се наводно и око 17 часова у суботу код бихаћке болнице, а полицајци су пронашли једну особу са тешким повредама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана