Због “Добровољачке” оптужница и против Керима Лучаревића

ГС
Због “Добровољачке” оптужница и против Керима Лучаревића

САРАЈЕВО -Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Керима Лучаревића из Сарајева због злочина над цивилима и војницима ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године.

Лучаревића (64) терете се да је за вријеме међународног оружаног сукоба, између дијелова бивше ЈНА и Територијалне одбране РБиХ на подручју Сарајева, у временском периоду од 3. до половине маја 1992. године, у оквиру својих овлашћења, у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране БиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

-Оптужени се терети да 2. маја 1992. године, након што је извршен напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивилних лица запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага Уједињених нација, у својству команданта Војне полиције, није предузео нужне и разумне мјере да казни извршиоце убистава и рањавања војника и цивила, спријечи физичко и психичко злостављање заробљених припадника ЈНА, као и да казни извршиоце ових дјела - наводи Тужилаштво БиХ.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се и на догађаје од 3. маја 1992. године, који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, те заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени, злостављани и затворени у просторијама ФИС-а, Штаба Територијалне одбране РБиХ у згради Предсједништва РБиХ и петом спрату Централног затвора.

Оптужени се терети да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника, те противправно убијање и рањавање непријатеља.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Лучаревић није био обухваћен оптужницим која је подигнута 27. априла, а која терети Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву напали небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Суђење Ганићу и још деветорици оптужених требало је да почне 23. новембра, али је одгођено због здравственог стања једног од оптужених за 14. децембар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана