Завршена сједница влада Српске и ФБиХ, усаглашени закључци

В. К. С.
Завршена сједница влада Српске и ФБиХ, усаглашени закључци

БАЊАЛУКА - Четврта заједничка сједница, а прва у овом сазиву министара из влада Републике Српске и ФБИХ одржана је у Бањалуци, а акценат је стављен на деблокаду пројеката који су важни за све у БиХ.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је на конференцији за новинаре истакао да је усаглашено седам закључака, али и да их је остало још у даљем разматрању.

- Важно је да смо сјели за исти сто јер ако не причамо нећемо ништа договорити. Усагласили смо да ресорна министарства разговарају - рекао је Вишковић.

Став је да је потребно трајно забранити извоз трупаца из БиХ, а усаглашено је и да иде један глас из БиХ када је ријеч о проблематици Трговске горе јер је за све неприхватљиво да на тој локацији буде одлаган радиоактивни отпад.

Једна од тема била је изградња саобраћајница на дионицама трасе аутопута Београд - Сарајево.

- О свему смо разговарали. Неке закључке нисмо могли да кандидујемо и усагласимо, али они ће брзо на дневни ред. Пројекти који су битни за БиХ су важни свима и нико се никоме неће мијешати у послове - рекао је Вишковић и додао да  ће ускоро бити рјешени проблеми у заједничкој компанији Електропренос БиХ.

Федерални премијер Нермин Никшић је поручио да се види да двије владе могу и требају да раде заједно како би рјешавали стварне проблеме грађана у овој земљи.

- Забрана обловине нам је веома важна, као и да БиХ наступа једним гласом када је у питању Трговска гора - истакао је Никшић који сматра да је сједница била " веома лагана".

БиХ, каже, не заслужује да се ваља у блату.

- Показали смо да желимо да радимо у интересу привреде и грађана како би их задржали у овој земљи, а неки из вратили - закључио је Никшић.

Вишковић: Усаглашен закључак о изградњи брзе саобраћајнице Београд - Сарајево

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су владе Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ данас усагласиле закључке који се односе на изградњу брзе саобраћајнице или ауто-пута Београд - Сарајево, али и да је неопходан наставак сарадње и координације полицијских и агенција из области безбједности.
"Када је ријеч о образовању, сматрамо да има простора да се направи још боља конекција у сфери науке", рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци након заједничке сједнице влада Републике Српске и ФБиХ.

Он је додао да је разговарано и о питањима из области привреде, здравства, трговине, туризма, социјалне заштите, породице, омладине, спорта и осталих.

"Неке закључке данас нисмо усагласили, али ћемо их веома брзо усагласити. Разговарали смо и о јужној и источној гасној интерконекцији и сагласни смо да имамо, ако треба, и сјеверну и западну јер желимо да у тренутним околностима који су у Европи не доведемо наше привреднике и грађане да остану без тог ресурса и могућности да бирају повољнијег добављача", истакао је Вишковић.

Он је поновио да Српска нема ништа против јужне гасне интерконекције, да је то добро за БиХ, те да су добили поруке од колега из ФБиХ да немају ништа против источне гасне интерконекције.

"Нисмо разговарали о пројекту изградње аеродрома у Требињу, али не значи да не можемо и о томе да се договарамо, јер ће тај аеродром донијети добро свим грађанима БиХ, не би га користио само један народ на штету другог", нагласио је Вишковић.

Он сматра да би у будућности двије владе могле кандидовати пројекат електрификације жељезничке пруге од Добоја према Тузли и Зворнику, а потом и од Зворника ка Београду и да се на тај начин направи најближа конекција повезивања БиХ са Србијом, што би било на корист привреди из тузланског и зворничког подручја.

Вишковић је рекао да је прије сједнице влада имао састанак са премијером ФБиХ Нермином Никшићем са којим је усагласио да нико никога не блокира за пројекте који су од интереса два ентитета и да у наредном периоду договоре са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто о заједничким пројкетима који ће бити кандидовани према ЕУ и међународним финансијским организацијама.

Вишковић је рекао да су разговарали и о томе да у наредном периоду закажу и скупштину акционара "Електропреноса БиХ" и да ријеше питања која су на дневном реду у вези са овим предузећем.

Он је додао да су разговарали и о расподјели средстава који се налазе на рачунима Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, а односе се на путарину.

"Тренутно има више од 200 милиона КМ. Радна група већ ради на том питању и у сриједу очекујемо сједницу Управног одбора УИО и договорили смо на који начин ово питање да ријешимо", истакао је Вишковић.

Он је захвалио Никшићу што је веома брзо по формирању федералне Владе прихватио иницијативу за одржавање заједнике сједнице

Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермин Никшић изјавио је данас да је важно да су се владе ФБиХ и Републике Српске усагласиле о забрани извоза обловине и заједничком наступу о Трговској гори.
"Атмосфера на данашњој сједници је била конструктивна и добра, била је лагана. Важно је да имамо позитивну атмосферу и опредјељење да радимо у корист грађана БиХ. Нека нас не цијене по овоме што причамо, већ по резултатима", рекао је Никшић новинарима у Бањалуци након заједничке сједнице влада Републике Српске и ФБиХ.

Он је додао да ће двије владе разговарати и о темама о којима је, како је навео, тешко постићи консензус.

"Доста је ваљања у блату. Исказали смо спремност да радимо заједно. Треба створити претпоставке да се људи почну враћати у БиХ", рекао је Никшић, који је и лидер СДП-а БиХ.

Он је нагласио да се премијер и министри морају бавити питањима која се односе на проблеме грађана.

"Прије пар дана у Влади ФБиХ је био министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, са којим смо направили добру комуникацију и искоординисали активности које ће наша министарства спроводити", рекао је Никшић.

Он је оцијенио да је на заједничкој сједници двије владе атмосфера била врло конструктивна.

"Говорили смо и о изградњи инфраструктуре, о ауто-путу Београд-Сарајево, ауто-путу Брчко-Орашје-Тузла, брзој цести Добој-Тузла-Зворник, коју би у будућности могли претворити и у ауто-пут. О свему томе ћемо морати разговарати у наредном периоду, али важно је да имамо позитивну атмосферу и опредјељење да радимо", рекао је Никшић и подсјетио да је 500.000 грађана БиХ напустило земљу у посљедњих осам година.

Никшић тврди да неће допустити измјене Статута СДП-а БиХ како би му био продужен мандат као предсједника ове политичке партије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана