Завршена 28. Генерална скупштина интерпарламентарне скупштине православља

Срна
Завршена 28. Генерална скупштина интерпарламентарне скупштине православља

САРАЈЕВО - На Криту је завршена 28. Генерална скупштина Интерпарламентарне скупштине православља, а један од закључака је снажна подршка укључивању свих земаља на европском континенту у дијалог о будућности Европе, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Наглашено је да се државе чланице Интерпарламентарне скупштине православља залажу за очување европских хришћанских вриједности и желе да дају пуни и конструктивни допринос Конференцији о будућности Европе.

У раду Генералне скупштине учествовали су посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ и Ненад Стевандић и делегат у Дому народа Лазар Продановић.

У расправе о будућности Европе и свијета након пандемије вируса корона учесницима Генералне скупштине обратио се Стевандић, који је оцијенио да је улога Интерпарламентарне скупштине православља веома важна у потреби да се избјегну сукоби и конфликти у свијету, те превазиђу разлике настале током пандемије.

Апеловао је да земље чланице Интерпарламентарне скупштине православља дјелују саборно и да заједно штите интересе, те историјске, културне и вјерске вриједности православља.

Стевандић се заложио за поштовање међународних резолуција које говоре о заштити вјерских и културних добара, посебно наглашавајући потребу заштите православних светиња на Косову и Метохији.

Говорећи о Европи и свијету након пандемије, Стевандић је рекао да се улази у вријеме дигиталног друштва и дигиталне економије, која народе православне вјере не смије одвојити од традиционалних вриједности без којих се не може замислити нормалан живот у будућности.

У раду 28. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, учествовале су делегације 16 држава чланица из Европе, Азије и Африке, делегације Европског парламента и Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Учествовале су и делегације Интерпарламентарне уније, Парламентарне скупштине Медитерана, представници Парламентарне уније Организације исламске конференције и Међународне мреже католичких законодаваца, као и представници православних цркава из цијелог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана