Завршен састанак српских представника у институцијама БиХ: Нема доношења никаквих одлука

Ж.Д.
Завршен састанак српских представника у институцијама БиХ: Нема доношења никаквих одлука

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – На радно-консултативном састанку српских представника у институцијама БиХ који је одржан у сједишту Владе Српске у Источном Сарајеву договорено је да никакве одлуке неће бити донесене у институцијама БиХ.

Рекао је то српски члан Предсјеништва БиХ Милорад Додик након састанка на кјем су разматрани наредне кораци у вези са неучествовањем у доношењу одлука у органима БиХ.

Додик је изразио задовољство чињеницом да се значајан број љујди одазвао, а један број је и оних који, како је рекао, нису достојни да буду позвани.

- На овом састанку ништа тајно није урађено. Договорено је како ће се понашати  у овој ситуацији. Предсједништво, Парламент БиХ, комисије, Савјет министара ће функционисати и радити, али неће одлучивати. Ми данас финализујемо приједлог закона који ће рјешити ситуацију са страним судијама. Биће ускоро спреман приједлог српске и хрватске стране и отићи ће у процедуру да се у складу са пословником расправља о томе - рекао је Додик.

Народна скупштине Републике Српске је у понедјељак, 17. фебруара, усвојила информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака којима се обавезују представници Српске у институцијама БиХ да у Парламентарној скупштини БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

Према том приједлогу Предсједништво би бирало тројицу домаћих судија, а Парламент би их потврђивао. Избор шест преосталих остао би као и до сада.

Састанком су предсједавали Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, а међу учесницима су били и предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Милан Тегелтија, члан Централне изборне комиције (ЦИК) БиХ Бранко Перић, минситар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и други.

На састанку су били и представници СДС-а и ПДП-а, али нису присутни лидери тих странака Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана