Завјет слободи за вјечност Српске

Ведрана Кулага
Завјет слободи за вјечност Српске

БАЊАЛУКА - Дан Републике биће обиљежен у суботу широм Српске, а централна манифестација биће свечана академија под називом "Завјет слободи", која ће бити одржана у дворани "Борик" у Бањалуци.

Ове године Дан РС биће обиљежен у посебној атмосфери након што је Уставни суд БиХ донио одлуку да је неуставан дио Закона о празницима РС који прописује да се тај празник прославља 9. јануара. РС је одбацила одлуку Уставног суда, поручивши да ће наставити да слави свој рођендан.

Протоколом обиљежавања Дана Републике предвиђено је да предсједник РС Милорад Додик у петак одликује заслужне појединце и институције. Биће положени вијенци на спомен-обиљежја палим борцима, 12 бањалучких беба и на спомен-обиљежје бившем предсједнику РС Милану Јелићу у Модричи.

Свету архијерејску литургију 9. јануара у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци служиће патријарх српски Иринеј, који је поручио да РС де факто постоји легално и легитимно.

- Случајно се поклопио датум када РС обележава Дан Републике са Светим архиђаконом Стефаном и не видим разлог против обележавања овог дана сем да нађу начин да могу да приговарају нешто историјској чињеници и ономе што де факто постоји - рекао је патријарх Иринеј.

Долазак на прославу потврдио је и премијер Србије Александар Вучић у пратњи већине министара у српској Влади.

Прослављени режисер Емир Кустурица, чији ће рукопис понијети и сценарио свечане академије у Бањалуци, рекао је да ће РС 9. јануара још једном обновити причу да је Република.

- РС мора имати свој дан. Дан Републике мора да буде 9. јануара као што је увијек и био. С обзиром на то да је пракса свјетске политике данас негација права и правде, мислим да та борба у случају РС остварује свој пуни смисао и да ћемо, када сви дођемо тамо 9. јануара, још једном обновити исту причу - да је РС Република и да мора да има свој дан, посебно због тога што је створена и прије него што је кренуо рат - навео је Кустурица.

Академик Матија Бећковић, који ће бесједити на свечаној академији, каже за "Глас Српске" да Српска мора наставити да обиљежава свој дан.

- Дан Републике је трећи дан Божића. И у најнеславнијим временима Божић није забрањиван и слављена је крсна слава. И не бих тај велики празник трунио полемиком о тој пресуди, али ко би ту пресуду поштовао, био би гори од суда који ју је и донео - казао је Бећковић.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић каже да нема дилеме да Српска треба да настави да слави свој дан, без обзира на одлуку Уставног суда.

- Срби ће славити 9. јануар исто као као што грађани ФБиХ славе 1. март, иако се тај дан нама не свиђа, али ми их не оспоравамо - рекао је Иванић.

Обиљежавање Дана Републике изазива велику пажњу, а томе свједочи и податак да је за праћење акредитовано око 40 медијских кућа, односно више од 100 новинара, сниматеља и фоторепортера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана