Затвору у Војковићима пријети клизиште

Маријана Миљић Бјеловук
Затвору у Војковићима пријети клизиште

САРАЈЕВО - Клизиште угрожава Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима, због чега је већ примљена одлука да из буџетске резерве буде издвојено пола милиона марака за рјешавање тог проблема.

Наиме у одлуци која би ускоро требало да се нађе на сједници Савјета министара БиХ предложено је да из буџетске резерве буде издвојено 750.000 марака за Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

Од тога износа 500.000 марака планирано је за санацију клизишта, а преосталих 250.000 за изградњу друге осматрачнице.

- Издвајањем тог новца био би ријешен проблем клизишта у кругу Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, којим је усљед сталног слијегања тла знатно угрожена стабилност изграђених објеката. С циљем подизања нивоа безбједности потребно је осигурати и додатни новац за изградњу друге осматрачнице са задње стране затвора - наведено је у приједлогу одлуке о одобравању средстава текуће резерве буџета институција БиХ за 2023. годину.

Директор Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ Синиша Перковић рекао је да проблем клизишта присутан још од када је почео да ради затвор.

- Тај проблем је посебно изражен у вријеме падавина. Према процјенама потребно нам је око пола милиона марака и тиме бисмо отклонили проблем клизишта са горње стране затвора. Урађена је и студија и геодетско истраживање тла, тако да само чекамо новац да отпочнемо са рјешавањем тог проблема који је присутан још од августа 2020. године од када је затвор први пут отворио своја врата и почео да ради - рекао је "Гласу" Перковић.

Нагласио је да не зна да ли ће предвиђених 250.000 марака бити довољно за изградњу осматрачнице.

- Имамо и ми дио новца за те намјене. Урадићемо једну фазу када је ријеч о изградњи осматрачнице ове године, другу идуће и тиме би требало да и ту инвестицију заокружимо. Осматрачнице су озбиљни пројекти са високософистицираном опремом - рекао је Перковић и додао да је Завод у Војковићима био једини у свијету који није имао осматрачнице.

Камен темељац за овај затвор постављен је 2006, а први рок за завршетак био је двије године касније. Ипак званично је отворен тек након 14 година. Затворски комплекс на 24.000 квадрата чини десет објеката, од којих је дио резервисан за притворенике и затворенике које је осудио Суд БиХ.

Свака ћелија, према ранијим подацима, има површину 12 квадратних метара, а вриједност пројекта је процијењена на 40 милиона евра. Највећи донатор је била Европска унија, са уложених више од десет милиона евра, а дио је финансиран и из буџета БиХ.

Видео-надзор

Затвореници у затвору у Војковићима, који су медији називали чак и "БХ Алкатраз" имају на располагању дневни боравак који је довољно велики и у којем се налази и ТВ. Завод има контролну собу из које се, према ранијим писањима, управља видео-надзором са 218 камера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана