Затражено именовање судија Уставног суда БиХ из Федерације

Срна
Затражено именовање судија Уставног суда БиХ из Федерације

САРАЈЕВО - Група од 30 посланика у Представничком дому Федерације БиХ /ФБиХ/ упутила је данас захтјев предсједавајућем тог дома да у року од седам дана сазове сједницу на којој би биле именоване судије Уставног суда БиХ из тог ентитета.

У образложењу се наводи да је истеком мандата судије Мате Тадића у августу, Уставни суд БиХ остао непопуњен, те да је именовање новог судије изразито значајно питање о којем се Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ мора изјаснити у што краћем року.

"Знајући како постоји комисија која има задатак да сачини листу кандидата за именовање судије Уставног суда БиХ, што није поступак који је утврђен Уставом БиХ, а посебно увидјевши да поменута комисија видно опструише и одуговлачи достављање листе кандидата за именовање новог судије Уставног суда БиХ, сматрамо и тражимо да се Представничком дому достави листа са свим пријављеним кандидатима, те да се организује гласање у једном или више кругова, све док се не именује нови судија Уставног суда БиХ", наведено је у захтјеву.

Ова група посланика истиче да су свјесни да је посланички рок од највише 14 дана за заказивање тражене сједнице, који могу бити и краћи, те да сматрају да се ова сједница треба заказати у року од највише седам дана од дана пријема овога захтјева.

У захтјеву се закључује да ће посланици и странке којима припадају, уколико се сједница не сазове, сматрати да предсједавајући Представничког дома свјесно одуговлачи ово именовање, те ће га позвати на одговорност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана