Затражен раскид уговора о набавци покретне болнице

ГС
Затражен раскид уговора о набавци покретне болнице

БАЊАЛУКА - На данашњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације донесен је закључак да Институт за јавно здравство Републике Српске тражи једнострано раскидање уговора са добављачем покретне болнице, предузећем "Балкан глобал", те поврат 4,2 милиона КМ, колико је плаћена мобилна болница.

У саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу наводи се да се уговор раскида због неизвршених уговорних обавеза испоручиоца.

У саопштењу се додаје да је Штаб задужио Институт за јавно здравство да покрене поступак поврата авансне уплате новца.

- Добављач није извршио цјелокупну испоруку као што је било наведено у уговору. Рок у уговору је био 12 дана од дана његовог потписивања. Неиспуњење уговора води ка једностраном раскидању уговора - рекао је директор Института Бранислав Зељковић на конференцији за новинаре након сједнице Републичког штаба.

Зељковић је подсјетио да је Институт за јавно здравство 26. марта на основу закључка Републичког штаба за ванредне ситуације набавио мобилну болницу.

- Институт се половином априла обратио добављачу да се изјасни у вези са роком испоруке зато што је он пробијен. Добављач је упутио допис у којем наводи отежане околности за испоруку. Крајем априла започета је монтажа болнице, али она није довршена и стављена у функцију - нагласио је Зељковић.
Према његовим ријечима, уговором је прецизирано да је добављач обавезан да изврши транспорт, монтажу и стављање објекта у функцију.
- Институт је извршио све уговорне обавезе, али добављач није испунио своје обавезе. Када једна страна не испуни обавезе закон налаже да је друга обавезна да тражи једнострани раскид уговора и поврат новца. То је класичан примјер уговора између двије стране. Институт ће данас упутити допис добављачу у вези са једностраним раскидањем уговора и позвати га да изврши поврат средстава - каже Зељковић.

На питање да ли ће бити тражена и надокнада новца потрошеног за три лета којим је довезен дио болнице, Зељковић је рекао да ће то бити дефинисано другим закључком који ће донијети Републички штаб за ванредне ситуације.

Он је додао и да ће надокнада штета бити предмет даље расправе, наводећи да су то правна питања која ће бити разматрана.

Влада Српске одлучила се за куповину мобилне болнице како би здравствени сектор био спремнији за одговор на епидемију вируса корона, али још није стигла сва потребна опрема.

Власник "Глобал Балкана" и Техничког ремонта Братунац Славен Ристић је за "Независне" рекао да ће се усагласити са одлуком о раскиду уговора, те да сматра да је ова ситуација исполитизована.

- Ми смо од почетка трудили да будемо дио рјешења, а не дио проблема, доказали смо дјелима, а не ријечима шта смо радили и како смо радили. Сматрамо да је комплетна ситуација исполитизована, ми наравно прихватамо било какву одлуку Института - рекао је Ристић.

Додао је да су сачували све документе да би спрали љагу са имена компаније.

- Уколико је у интересу народа да се овај уговор раскине ми ћемо на то пристати - казао је Ристић.

Истакао је да је тачно да је испорука каснила, али да је до тога дошло јер нису добили дозволу од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да увезу медицинску опрему.

- Ми смо обавезали на рок од 12 дана за испоруку полазећи од претпоставке да ћемо у ванредној ситуацији од ове Агенције добити дозволу за увоз опреме, али нисмо ни данас добили дозволу, што је довело до низа административних потешкоћа и до кашњења - навео је Ристић.

Напоменуо је да ће компанија извршити поврат 4,2 милиона КМ.

- Наша компанија неће пропасти за 4,2 милиона КМ. Нама ово није био комерцијалан посао, не желимо да додатно полизитујемо ситуацију и извршићемо поврат - закључио је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана