Затлер оптужио СНСД и ХДЗ да су обарали важне законе

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер оптужио је вечерас СНСД Милорад Додика и ХДЗ БиХ Драгана Човића да су се залагали за европску перспективу БиХ, док су истовремено обарали важне закона на том путу, што је, како каже, незамисливо.

Упркос томе, Затлер каже да је увјерен у европску перспективу БиХ и да је сада све на бх. политичким званичницима да усвоје неопходне законске прописе како би БиХ што прије добила статус кандидата за чланство.

“Важне законе на том путу обарали су СНСД и ХДЗ док су се у исто вријеме залагали за европски пут, што је незамисливо”, рекао је Затлер за сарајевску Н1 тв.

Говорећи о Самиту ЕУ лидера, који је данас завршен у Бриселу, Затлер каже да је што се БиХ тиче резултат позитиван.

“Ја видим чашу до пола пуну. Мислим да ови заклјучци које смо видјели први пут Европски савјет након подношења захтјева јесте спремно да БиХ да кандидатски статус. Да, потребно да се још нешто учини на страни БиХ да би се то остварило”, казао је Затлер.

БиХ, казао је, мора показати да је озбиљна када је ријеч о реформама и то је нешто што треба брзо урадити.

Оцијенио је да је напријед у БиХ у протекле двије године био минималан и истакао да је потребно много више.

Забрињава, додао је, то што се Русија мијеша у унутрашња политичка дешавања у БиХ.

Сматра да су, како је рекао, пријетње које су се могле чути неприхватљиве, јер БиХ је суверена земља и “мора бити у стању да доноси властите одлуке без спољног утицаја”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана