Заштита српског језика данас на дневном реду Народне скупштине: Повратак ћирилице на мјесто које заслужује

Ведрана Кулага Симић
Заштита српског језика данас на дневном реду Народне скупштине: Повратак ћирилице на мјесто које заслужује

БАЊАЛУКА - Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма је једина тачка на дневном реду данашње сједнице Народне скупштине Републике Српске, уочи које су посланици поручили да је потребно показати јединство, не посезати за другим темама и свима појаснити шта је позадина приче у коју се ушло са Србијом.

Почетак посебне сједнице републичког парламента је заказан за 12 часова, а потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић је казао за “Глас” да ће сједница бити више свечана и у знаку прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе, без тешких тема и тешких ријечи.

- Треба да покажемо саборност, усвојимо предложени закон који додатно штити и промовише ћирилицу, све њене љепоте и посебности, али и њен значај. Уз писмо, гарант очувања националног идентитета је и српски језик и сви треба да схвате и прихвате да заштитом свог писма не умањујемо права других народа, тако да не би требало бити опструкције представника Бошњака - истакао је Петковић који је функционер Уједињене Српске и члан скупштинског Законодавног одбора.

Посланик СНСД-а и члан скупштинског Одбора за образовање, науку, културу и информисање Ранка Перић Ромић је поручила да је дневни ред јасан и да ту треба да се покаже јединство.

- Нема ништа политичко у овоме. Суштина је заштита српског националног идентитета и културе - истакла је Перић Ромић.

Сва три језика су, подсјетила је, равноправна према Уставу.

- Не споримо латиницу као писмо. Ради се о томе да очувамо ћириличко писмо и идентитетске вриједности српског народа - закључила је Перић Ромић.

Замјеник шефа Клуба СП-а Далибор Стевић, очекује да се покаже јединство, јер је ријеч о веома важним питањима и за историју и за будућност.

- Не очекујем да неки и ову прилику искористе за неке ситне политичке и партијске поене. Не треба да будемо скромни јер, као ријетко који народ, имамо толико ствари које смо урадили и за које је чуло човјечанство, од научника, умјетника, спортиста - истакао је Стевић за “Глас “.

Шеф Клуба ПДП-а Перица Бундало за “Глас” истиче да приједлог заслужује да добије подршку свих посланика из странака чије је сједиште у Српској.

- Закон, за који не сумњам да ће бити усвојен, ће на симболичан начин показати да имамо јединство у погледу поштивања ћирилице и језика којим говори српски народ. Међутим, ово мора постати питање националног осјећања, потребе и жеље за општим јединством - закључио је Бундало.

Замјеник шефа посланичког Клуба СДС-а Недељко Гламочак сматра да ће на сједници предложени закон добити јединствену подршку.

- Ћирилица је дио нашег идентитета, али усвајање закона је тек први корак - закључио је Гламочак.

Истовјетан закон би данас требало да усвоји и парламент Србије.

Одредбе

Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма утврдила је, по хитном поступку, почетком овог мјесеца Влада Српске. Њиме се прописује обавеза да се приликом коришћења у правном промету користи стандардизован облик језика српског народа и ћириличког писма, осигурава заштиту нематеријалног културног насљеђа те подстиче правилно изражавање, познавање и правилна употреба језика српског народа и ћириличког писма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана