Заштита СПЦ у Црној Гори на дневном реду

В. К. С.
Заштита СПЦ у Црној Гори на дневном реду

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске данас наставља засједање, а декларација о заштити права Српске православне цркве (СПЦ) на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори је прва тачка на дневном реду те се очекује бурна дискусија.

Овај материјал, који су у дневни ред сједнице приликом његовог усвајања прошле седмице уврстиле странке које чине владајућу коалицију, изазвао је бурна реаговања опозиције јер је “изгурао” приједлог декларације коју је, на ту тему, био предложио Небојша Вукановић из Клуба посланика СДС-а.

Приједлог одлуке о усвајању декларације о заштити права СПЦ на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори поднијели су по хитном поступку клубови посланика СНСД-а, ДНС-а, ДЕМОС-а, НДП-а, УС-а те СПС-а и СП-а.

Шеф Клуба СНСД-а Игор Жунић за “Глас Српске” каже да се на дневном реду налазе важне теме за Српску и грађане те да очекује оштру дискусију, али и демократску атмосферу. О декларацији, која је уврштена у дневни ред као приједлог већине, каже да је сличног карактера, али ни близу слична по садржају и смислу тексту који је предложио Вукановић.

- Треба нам декларација која ће заштитити права СПЦ јер ми из Српске имамо право на то, јер је СПЦ исто и моја као и оног човјека у Никшићу. Вукановић је дао другачију декларацију. Није поента у томе што долази од њега, већ у томе да се ни амандмански није могла поправити. Основна разлика је да ми идемо у тексту да заштитимо права СПЦ. Та права су нарушена доношењем спорног закона у Црној Гори, гдје је СПЦ деградирана. Након тог закона су кренуле литије и ту долазимо до оног сегмента који у својој декларацији осуђује Вукановић - рекао је Жунић.

Тај сегмент је, додао је, у декларацији већине, али и нарушена права.

- Наша декларација је шира - закључио је Жунић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана