Заштићени свједок промијенио исказ

Жељка Домазет
Заштићени свједок промијенио исказ

Сарајево - Заштићени свједок “Д” на суђењу бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње РБиХ који се терете да су 10. јуна

1992. године напали илијашко село Чемерно и убили 30 Срба, на јучерашњем суђењу је затражио да му се скину мјере заштите и открије идентитет.

Ријеч је о Халиду Спахићу који је потпуно промијенио исказ у односу на онај који је дао током истраге, на што је одмах упозорио и приговорио тужилац Владимир Симовић.

На почетку рочишта, Спахић је рекао да га је инспектор који га је саслушао питао да ли жели да потпише исказ који је дао, али да је он журио и да је инспектору рекао да му вјерује, а да исказ није ни прочитао.

Спахић је јуче негирао да је био у јединици Територијалне одбране села Корита, како је наведено у исказу који је дао 12. септембра 2017. године, иако је потврдио аутентичност свог потписа на тој изјави.
Спахић је рекао да је био у резервном саставу полиције током априла, маја и јуна 1992. године и да је био смјештен у просторијама Основне школе у Љубини заједно са заштићеним свједоком “Ф”, те Азимором Халиловићем, Велимиром Видаковићем, као и активним припадницима полиције РБиХ Омером и Есадом Спахићем и Енесом Дураком.

Он је одбацио наводе из ранијег исказа да је задатак у селу Чемерно био уништити хаубице и побити све оне који су их опслуживали, због чега је тужилац Симовић указао на контрадикторност свједочења.

Спахић је испричао да је током напада на Чемерно са извјесним Мазалом који му је како тврди био “јаран” из Брезе којем не зна име, затим зетом Зијадом Керлом, те Екремом и Зилхом Бешлијом на коти “Дернек” био распоређен да чува одступницу. Он је рекао да у Чемерну никада није био и да не зна да је тамо било цивила, да су тамо биле куће, штале и други помоћни објекти. Према његовим тврдњама, кренули су низ ливаду и након 150 метара почело је да пуца, рањен је у лијеву руку и више пута је губио свијест. 

На питање тужиоца Симовића да ли је тачно да су добили задатак да се Ђорђе Трифковић за кога се причало да спава на дрвету и живи као вук самотњак, одмах ликвидира, као и да ли је, како је раније рекао, видио да горе куће у селу Чемерно и штала Ђорђа Трифковића, Спахић је рекао да је три пута због рањавања губио свијест и да се ничега не сјећа. Он је рекао да је дошао свијести у Махмутовића Ријеци и у Дому здравља у Брези, гдје му је дата инфузија, као и да је, док се враћао у своје село, морао да преноћи код Нусрета Бешлије.

Адвокат оптужених Ифет Ферагет је рекао да је истрага урађена непрофесионално и да давање исказа свједока није тонски забиљежено.

Оптужница

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно. Оптужница их терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година. У нападу је убијено десетак жена и паљена покретна и непокретна српска имовина.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана