Застара криминалце сачувала од робије

Свјетлана Шурлан
Застара криминалце сачувала од робије

Бањалука - Број застарјелих кривичних предмета у судовима у БиХ лани је удвостручен у односу на годину раније, а више од половине тих случајева “затворено” је због недоступности оптуженог.

Показују то подаци из извјештаја Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ за 2017. годину.

- Судови су током 2017. године евидентирали да је у 250 предмета дошло до застарјелости кривичног гоњења након подизања оптужнице, те да је у 93 предмета наступила застарјелост у поступку извршења кривичних санкција - наведено је у извјештају ВСТС-а. Додато је да је током 2016. застарјело укупно 168 кривичних предмета, док их је 2017. евидентирано 343, што је повећање за 204 одсто.

Као и у претходном периоду, судови су најчешће предмете “затварали” због застарјелости кривичног гоњења усљед недоступности оптуженог. Лани је на тај начин “затворено” 206 предмета или 61 одсто, а у 13 случајева је утврђено да су предмети запримљени у судовима након што су протекли законски рокови за наступање застарјелости.

Поред кривичних, евидентирано је и повећање застарјелости прекршајних предмета.

- Судови су 2017. године 119 предмета исказали завршеним због протека законом предвиђених рокова за застарјелост покретања или вођења прекршајног поступка, што је за 47 одсто више него у 2016. години - истакнуто је у извјештају ВСТС-а.

Као један од разлога за повећање броја предмета у којима је дошло до застарјелости кривичног гоњења наводе законодавне измјене у току 2017. године и то што су Кривичним закоником РС прописани краћи рокови за наступање застарјелости кривичног гоњења.

За разлику од судова, број одлука о завршетку предмета због наступања застарјелости у тужилаштвима је лани смањен за 20 одсто у односу на 2016. годину. Тако су, због наступања застарјелости кривичног гоњења до подизања оптужнице, тужилаштва лани обуставила поступке у 152 предмета, док је годину раније на тај начин затворено 189 предмета.

У извјештају се наводи да су, као и у претходном периоду, тужилачке одлуке о наступању застарјелости доношене и у фази рјешавања пријаве. Одлуке о неспровођењу истраге донесене су у 82 предмета, а у фази вођења истраге затворено је 70 предмета.

У ВСТС-у истичу да судске и тужилачке одлуке којима се окончава или обуставља поступак због истека законских рокова за застарјелост кривичног гоњења и прекршајног поступка достављају Канцеларији дисциплинског тужиоца при ВСТС-у.

- То се чини ради утврђивања евентуалне одговорности судија и тужилаца за такав начин завршетка ових предмета - нагласили су у ВСТС-у.

Потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић истакла је да, гдје год је застарјелост наступила због пропуста и непажње судија, то треба санкционисати.

- Више од половине оптужених је недоступно, а увијек треба имати у виду да судија није тај који одређује када ће се одржати рочиште, јер су ту и тужиоци и адвокати, али је битно да их заказује. Ако неко, с друге стране, свјесно и намјерно, не рјешава предмет, треба га санкционисати - рекла је Јукићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана