Жандармерија ефикаснија од резервног састава полиције

Дарко Момић
Жандармерија ефикаснија од резервног састава полиције

Бањалука - Војно-политички коментатор Мирослав Лазански сматра да одлука Министарства унутрашњих послова Републике Српске да одустане од формирања резервног састава полиције не представља повлачење јер је одлука да буде формирана жандармерија много боља и ефикаснија.

Лазански каже да жандармерија Српске треба да има сва овлашћења која имају истоимене полицијске јединице у Француској или Србији, истичући да РС на то има право у сваком погледу.

- Одустајање од резервног састава апсолутно није корак уназад. Напротив, ово је боља одлука јер жандармерија има право на јаче наоружање него резервни састав. Погледајте само шта имају жандармерије у Француској или Италији и чиме су опремљене - каже Лазански.

Он истиче да жандармерија није нешто ново на просторима БиХ јер је жандармерију имала и Краљевина Југославија. На питање да ли очекује да ће из ФБиХ на овај потез МУП-а РС одговорити формирањем сличне јединице, која би се, умјесто жандармерија, звала “аскери”, он каже да нема ништа против.

- Најмање је битно како ће се звати. Нека направе аскере, ако ће то повећати укупну безбједност грађана. Али, ипак, мислим да је будућност оно што је рекао Милорад Додик, а то је потпуна демилитаризација - каже Лазански, који чека да преузме дужност амбасадора јер га је предсједник Србије Александар Вучић почетком овог мјесеца именовао за амбасадора Србије у Москви.

С друге стране, један од озбиљних познавалаца полицијске организације који је инсистирао на анонимности каже да још није познато каква ће овлашћења имати жандармерија у РС.

- У саопштењу МУП-а је наведено да из Приједлога закона о полицији и унутрашњим пословима повлаче одредбе о формирању резервног састава, те да ће Јединице за подршку (ЈзП) промијенити назив у Жандармерија и бити допуњена активним саставом МУП-а, али се не говори ништа о надлежностима. Ако је ријеч само о промјени назива и ако ће Жандармерија имати надлежности ЈзП, онда то не значи ништа и само ће изазвати непотребне материјалне трошкове јер ће морати да мијењају, ако не униформе, али онда бар ознаке на униформама - каже наш саговорник.

Према његовим ријечима, жандармерије у Србији, Француској или Румунији су практично полувојне формације са полицијским овлашћењима.

- Оне имају надлежност да интервенишу када је јавни ред и мир нарушен у већем обиму и да обезбјеђују догађаје високог ризика, попут утакмица и сличних скупова, а специфичност Србије је што има сталан проблем у копненој зони безбједности на југу земље, гдје такође дјелује Жандармерија. Поред тога, надлежности српске Жандармерије су и пружање помоћи у ванредним ситуацијама и при елементарним непогодама, као и пружање помоћи код несрећа у друмском, жељезничком и авио-саобраћају - објашњава наш саговорник, додајући да је полицијска јединица са сличним овлашћењима потребна Српској.

Амандмани

 

Влада Српске је прије два дана на телефонској сједници утврдила амандмане којима се из предложеног закона бришу чланови који се односе на успостављање резервног састава полиције.

- МУП ће у наредном периоду извршити реорганизацију постојећих интервентних снага, те ће бити у могућности да брже и ефикасније одговори на све безбједносне изазове - наведено је у образложењу амандмана који су јуче подијељени посланицима у НСРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана