Залихе на минимуму, обућаре шаљу на одмор

Милијана Латиновић
Залихе на минимуму, обућаре шаљу на одмор

БАЊАЛУКА - Бројне фабрике обуће у Српској, које запошљавају хиљаде радника, принуђене су да привремено ставе кључ у браву и запослене пошаљу на годишњи одмор како би превазишле тренутну ситуацију, јер због ширења вируса корона углавном производњу заснивају на залихама које се убрзано топе.

Већина фабрика обуће у РС обавља лон послове за иностране компаније, махом оне из Италије, Аустрије и Њемачке, а с обзиром на епидемиолошку ситуацију у Српској, али и у Европи, проблеме имају и са набавком сировине и са испоруком својих производа.

Међу онима који су се нашли у незавидном положају је и Фабрика обуће “Венето шуз” из Дервенте која запошљава око 230 радника.

- Већ неко вријеме радимо смањеним капацитетом, а од 1. априла раднике шаљемо на годишње одморе и плаћено одсуство како бисмо превазишли ову ситуацију - рекла је за “Глас Српске” замјеник директора Весна Кузмановић.

Додала је да ова дервентска фабрика у потпуности зависи од Италије, а с обзиром на то да су фабрике тамо затворене, и посао у Дервенти се привремено зауставља.

- И оно што радимо, радимо са залихама, а сваки прилив новца долази нам из Италије, тако да је ситуација изузетно лоша. Све и да држава плати доприносе за раднике, док не добијемо новац из Италије, не можемо измирити своје обавезе. Фебруарску плату смо исплатили, успјећемо и мартовску, а даље је све неизвјесно - рекла је Кузмановићева.

Проблеми у пословању нису заобишли ни Фабрику обуће “Алфа” из Модриче која запошљава више од 400 радника. Власник тог предузећа Илија Јевтић каже да су имали много проблема у вези са снабдијевањем из Кине и прије него је вирус корона стигао у Европу и Републику Српску.

- Скоро три мјесеца радили смо са пола капацитета и били принуђени да се сналазимо, јер партнер са којим смо пословали протеклих 20 година није радио. У том периоду смањио се и број радника, те је 30 запослених самоиницијативно отишло из фабрике - рекао је Јевтић и нагласио да ово предузеће, које успјешно послује три деценије, никада у свом пословању није имало овако озбиљне проблеме.

Јевтић каже да у току ове седмице очекују долазак једног камиона који би требало да им довезе репроматеријал.

- Са том количином материјала можемо радити још три или четири седмице - рекао је Јевтић и додао да ће данас или сутра запосленима бити исплаћена и плата за март.

Предсједник Синдиката коже и обуће РС Данко Ружичић истиче за “Глас Српске” да је у сектору текстила и обуће запослено око 12.600 радника.

- Многа предузећа већ неко вријеме не раде јер имају проблем са транспортом. Они који успијевају да организују производњу, предузимају све превентивне мјере с циљем заштите запослених. Једна од највећих фабрика “Спортек” у Котор Варошу, која запошљава 1.800 радника, запослене шаље на годишњи одмор дијелом због отежаног снабдијевања репроматеријалом, а дијелом због ширења вируса како би заштитили раднике - рекао је Ружичић.

Нема отказа

Данко Ружичић каже да послодавци свакодневно изражавају бојазан у вези с тим колико ће ова ситуација трајати и како ће у наредном периоду организовати производњу.

- Проблема има много, али је охрабрујућа чињеница то што нема отказа. Поједини послодавци нису оставили без посла ни раднике којима уговори истичу 31. марта - рекао је Ружичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана