Закон о престанку мандата страних судија усаглашен и биће предложен до краја седмице

Срна
Закон о престанку мандата страних судија усаглашен и биће предложен до краја седмице

САРАЈЕВО - Предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је да ће Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, заједно са клубовима осталих српских странака и посланицима ХДЗ-а БиХ, најкасније прекосутра предложити закон о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ.

- Тај приједлог је усаглашен и биће предат. Ми желимо да се у оквиру процедура рјешавају та питања. Ова криза у доношењу одлука може да буде завршена само ако Уставни суд поништи своју одлуку и уколико се из њега избаце стране судије. У супротном, неће бити могуће донијети било коју одлуку у било ком органу БиХ - Предсједништву, Савјету министара, Представничком дому и Дому народа - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је најавио да ће сутра на састанку у Источном Сарајеву одговорни људи из српског народа који раде у заједничким институцијама БиХ одлучивати да ли ће неучествовање у доношењу одлука свести на нижи, ниво аката, рјешења и других питања.

- Нико не треба да сумња у озбиљност тренутка. Срби и Република Српска су дуже вријеме понижени у БиХ. Ово је принципијелно и ми позивамо на дијалог тиме што предлажемо закон у Представничком дому, желимо да у процедурама рјешавамо то питање. Али нећемо прихватити да неко одбије рјешавање тог питања - рекао је Додик.

Нагласио је да је у овом приједлогу уважен ниво заједничког одлучивања тиме што је предвиђено да тројицу судија бирају чланови Предсједништва.
- Нисмо узурпирали ништа, само те ствари доводимо у ред - истакао је Додик.
Он је додао да се они који не желе да одлучују о томе или немају ниједан други приједлог осим тога да странци остану у Уставном суду БиХ грдно варају да ће очувати БиХ, поручивши да у органима БиХ неће бити донесена ниједна одлука док се то питање не ријеши.
- Ја сам данас био на сједници, бићу на свакој. Сви наши људи биће на сједницама Представничког дома, Дома народа, Савјета министара, али се неће доносити ниједна одлука. Неће бити донесена ни одлука о продужењу привременог финансирања у БиХ. Ако неко хоће хаос нека изволи - рекао је Додик.

Он је додао да Српска то не жели, да само жели да се поштују уставна права, а да је Уставни суд изгубио легалитет својим нелегитмним одлучивањем и повредом права конститутивног народа, због чега је и речено да се његове одлуке неће поштовати.

Додик је додао да Република Српска неће прихватити евентуални прогон њених представника због неспровођења одлука Уставног суда.

- Ако то урадите против мене, нећу предузети мјере, али ако предузмете мјере против било кога из Републике Српске, осим мене, Српска ће донијети своје мјере па ћете видјети како ће радити Суд и Тужилаштво БиХ -поручио је Додик и додао да је поносан на чињеницу да су и власт и опозиција у Српској у овом тренутку свјесни политичке и патриотске одговорности.

Он је поновио да није против БиХ онако како пише у Уставу.

- Позивам на дијалог, да се у парламентарну процедуру уврсти наш приједлог и закаже сједница. Позивам бошњачке представнике да прихвате приједлог или га моделирају на прихватљив начин и тако покажу да БиХ може суверено одлучивати о стварима попут уставног права - рекао је Додик.

На питање новинара да прокоментарише изјаву премијера ФБиХ Фадила Новалића да овај ентитет никада неће учествовати у дефинисању међуентитетске линије, Додик је рекао да је неопходан договор о будућности БиХ и да не долази у обзир да као морање прихвати оно што неки мисле да треба.

- Или ћемо се договорити или се наравно нећемо договорити ни о чему, а онда нема ни БиХ - истакао је Додик.

Додик је истакао и да ће посланици Народне скупштине Републике Српске одлучити да ли ће црногорски предсједник Мило Ђукановић посјетити БиХ.

Након сједнице Предсједништва БиХ Додик је рекао да је био против тачке о посјети Ђукановића, а која је данас поново предложена, те да ће покренути витални национални интерес.

- Гласао сам поново против те тачке која је предложена. То подразумијева да ће, уколико се поштује одлука Народне скупштине Српске и из принципијелних разлога, бити подигнут витални национални интерес и та тачка ће ићи на Народну скупштину која ће одлучити да ли ће Ђукановић доћи у БиХ или не - рекао је српски члан Предсједништва.
Образлажући зашто је против те посјете, Додик је навео да у Црној Гори већ дуже вријеме постоји значајан ниво нестабилности која привлачи пажњу не само црногорске, већ и регионалне јавности, те да док је такво стање у Црној Гори било каква посјета тако високог нивоа би требало да буде пролонгирана.

- Очигледно су друга два члана Предсједништва хтјели да нам пошаљу поруку и, с обзиром на то да је ријеч о проблемима у вези са позицијом Српске православне цркве, да, понижавајући српски народ, дају сагласност да црногорски предсједник дође у БиХ као да се ништа не дешава и као да није важно шта се дешава у Црној Гори - рекао је Додик.
Он је навео да је био и против тачке која се односи на идентификациона документа и потписивање документа које је требало да потпише БиХ са САД, из чисто принципијелних разлога, не давајући легитимитет одлукама.

Српски члан Предсједништва је рекао да ће наставити то да ради и убудуће.
Он је навео да је на данашњој сједници гласао против да се додијели помиловање за лице које се терети за тероризам, те за лице које се доводи у везу са дрогом, али и за донацију Европске комисије од 12 милиона КМ, за Републику Српску, за изградњу коридора.

- Нама не треба ниједна одлука на нивоу БиХ док ово питање у вези са Уставним судом не буде ријешено - рекао је Додик.

Он је поновио да БиХ за Србе није добро мјесто за живот.
- Републику Српску и Србе мрзе Бошњаци и њихова политичка елита -рекао је српски члан Предсједништва, те додао да је више од 150.000 Срба и више од 100.000 Хрвата градило Сарајево, улажући у његову инфраструктуру и путеве.

Према његовим ријечима, "садашњи уживаоци овог града" покушавају да направе кривце од Срби и Хрвата који су морали да оду из Сарајева.

Када је ријеч о наставку разговора са СДА, Додик је рекао да је то бесмислена прича.

- Колико је то бесмислено види се из тога колико дуго разоворају ХДЗ и СДА и нема никаквог рјешења - рекао је Додик, те дода да и када су СНСД и СДА разговарали, договор није испоштиван или је било превара.
Као примјер преваре, он је навео попуњавање Савјета министара, односно именовање министра за људска права и избјеглице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана