Закон о мајци чека новог министра

Маријана Миљић Бјеловук
Закон о мајци чека новог министра

БАЊАЛУКА - Од закона о мајци, о којем се причало у прошлој години, нисмо одустали и чекамо именовање новог министра породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске како бисмо поново оживјели ту причу и ставили је на дневни ред.

Такав став шаљу чланови Републичког удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” који су заговорници да РС добије закон о мајци. Подсјетили су и да је начелни договор да незапослене мајке мјесечно примају 20 одсто просјечне плате у РС за свако рођено дијете до навршених 18 година живота, а оне које раде дупло мање. Та мјера обухватила би више од 167.000 породица у Српској.

- Влада РС је крајем прошле године донијела закон о подршци вишечланим породицама, на основу којег се исплаћује 750 марака мјесечно накнаде породицама са четворо и више дјеце, од којих је један родитељ незапослен. Закон о мајци је квалитетнија прича од овог акта, јер је ријеч о пронаталитетној мјери - рекао је “Гласу Српске” предсједник Републичког удружења Миладин Готовац.

Наводи да би закон о мајци или закон о правима мајке и дјетета обухватио све породице у Српској.

- Та мјера односила би се на мотивисање младих на склапање брака, али и мајке да рађају како прво, тако четврто и свако наредно дијете - навео је Готовац и подсјетио да је прича о овом акту покренута крајем 2020. године.

Нагласио је да су њихови планови стали половином 2020. због одржавања избора у октобру, а након тога услиједило је и формирање власти.

- Сада је власт формирана. Међутим, нисмо добили министра породице, омладине и спорта и очекујемо да ће то бити већ почетком фебруара на сједници Народне скупштине. На ту позицију требало би, према најавама, да засједне Селма Чабрић, тако да планирамо са њом наставити нашу причу у вези са законом - поручио је Готовац.

Нацрт закона већ постоји, а Готовац наводи да ће о свему обавијестити и предсједника РС Милорада Додика, од којег, како истиче, очекује подршку у реализацији зацртаних планова.

- Не вјерујем да ће сам акт бити усвојен у овој години, али ако ништа, могао би да уђе у програм рада Народне скупштине за идућу годину - поручио је Готовац.

Приједлоге Удружења “Четири плус” подржали су и представници политичких партија у РС који су још раније поручили да је закон о мајци потребан Републици. Навели су да је циљ то­г акта сачувати и спасти мајку те заштитити и ојачати породицу као основну ћелију друштва.

Упражњено мјесто

Из СП-а прошле седмице поручено је да је Селма Чабрић из Добоја кандидат партије за новог министра породице, омладине и спорта РС. На чело тог ресора био је постављен Дадо Доган, али је он поднио оставку. Влада РС је након тога донијела одлуку да до избора новог министра вршилац дужности у овом ресору буде Златан Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана