Закон о јавном реду и миру претрпјеће одређене измјене

Д. О.
Закон о јавном реду и миру претрпјеће одређене измјене

Бањалука - Предложене измјене Закона о јавном реду и миру, које су у јавности изазвале бурне реакције, биће разматране на идућој сједници Народне скупштине РС, а надлежни поручују да ће тада саслушати све примједбе и приједлоге како би била израђена његова најбоља верзија.

Премијер РС Радован Вишковић каже да је ово законско рјешење у форми нацрта и да су преписана рјешења из неких држава у окружењу.

- Све примједбе чућемо у НСРС и до приједлога закона биће кориговано све што је потребно за бољи рад МУП-а РС и заштиту грађана. Биће и јавна расправа - поручио је Вишковић.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач истиче да нико нема право ометати представнике државе док раде посао.

- У Народној скупштини РС ускоро ће бити сет закона, а један од њих је и нацрт измјена и допуна Закона о јавном реду и миру. У једном његовом члану се каже: “Ко омета службена лица, представнике државних институција у њиховом раду, може да одговара”. Нигдје не каже - “ко омета полицијског службеника”. Закон није никакав удар на медије. Ни вас медије нико не смије ометати док обављате свој посао - рекао је Лукач.

Он је напоменуо да ће овај нацрт у даљој процедури вјероватно претрпјети одређене измјене. Поменути нацрт који је усвојила Влада Српске предвиђа затворску казну за онога ко неовлашћеним фотографисањем или снимањем омета службена лица у вршењу дужности.

И док се бура око поменутог нацрта још није ни стишала, стигао је још један - Нацрт закона о јавном окупљању Републике Српске. Прекршајно кажњеним организаторима или учесницима јавног скупа убудуће ће бити забрањено присуствовање било каквом јавном скупу и то у трајању до двије године. За кршење забране предвиђена је казна затвора до чак 30 дана, прописује нови Нацрт закона о јавном окупљању, објавио је портал “Капитал”.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана