Заказана посебна сједница Народне скупштине РС: Посланици сутра о вету српског члана Предсједништва БиХ

Дарко Момић
Заказана посебна сједница Народне скупштине РС: Посланици сутра о вету српског члана Предсједништва БиХ

БАЊАЛУКА - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће посланици одлучивати о одлуци српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да покрене вето за заштиту виталног ентитетског интереса на одлуке које су прегласавањем донијели бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ заказана је за сутра у 12 часова.

Додик је прогласио веома штетним по виталне интересе Републике Српске одлуке усвојене на сједници Предсједништва БиХ, одржаној 18. октобра.

Позвао је посланике Народне скупштине да у року 10 дана одрже сједницу и двотрећинском већином подрже овај проглас.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић рекао је да је Додик не гласајући за тачке дневног реда у Предсједништву БиХ испоштовао закључке Народне скупштине Републике Српске.

- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је у Бањалуци да је сутрашња посебна скупштинска сједница важна за заштиту виталног интереса и за Српску.

- Опозиција треба да чита скупштински Пословник о раду. Пословником је прописано да онај ко тражи посебну сједницу дефинише и дневни ред - рекао је новинарима Чубриловић.

Он је истакао да није био за ограничење броја дискусија посланика.

- Нема ограничења у дискусијама. Нажалост, видјеће се колико се политизује ситуација на посебној скупштинској сједници. Опозиција жели да политизује све и свашта, па и посебну сједницу - додао је Чубриловић.

Шеф Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да ће посланици опозиције моћи да расправљају о свим тачкама сутрашње сједнице Народне скупштине.

- Опозиција жели све да политизује, па и када говори о сутрашњој сједници - каже Стевановићева.

-Народни посланици изјасниће се сутра по свим тачкама за које српски члан Предсједништва није гласао у Предсједништву БиХ - рекао је Жунић након сједнице скупштинског Колегијума.

Додао је да ће Народна скупштина Републике Српске дефинисати све оне ствари које треба да се дефинишу, када је ријеч о спољној и војној политици и о свему.

-То је знак да Народна скупштина Републике Српске има пресудну улогу по одлучивању унутар БиХ по свим питањима - истакао је Жунић.

Коментаришући примједбе опозиције да је беспотребно под једну тачку дневног реда стављено више подтачака, Жунић је оцијенио да је сасвим довољно да се прочита материјал и да се о томе гласа, јер се овдје ради о заштити ентитетског виталног интереса.

-О заштити Републике Српске не треба да бројим да ли имамо подршку двије трећине народних посланика. Онај ко мисли да требамо по одлукама заштитити Републику Српску, оно што је штетно по Српску, тај спада у те двије трећине посланика и он је за Републику Српску. Остали који мисле да то не треба, слободно нека не буду у те двије трећине - појаснио је Жунић.

О могућност да Република Српска добије своју управу за индиректно опорезивање, Жунић је рекао да Српска не би била у губитку оснивањем такве управе и то би могло несметано да се проведе.

-Враћање те надлежности је најкомпликованији потез који може да се направи и сигурно да треба доста законских рјешења измијењати. Све законе које будемо враћали, дефинисаће се кроз правне ствари и кроз Устав БиХ - каже Жунић.

Жунић је закључио да Република Српска на то има право и ако донесе такву врсту одлуке, а све говори да ће се донијети да ће Српска моћи функционисати без проблема.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио је данас да ће 23. посебна сједница парламента бити одржана сутра у Бањалуци на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Посланици СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске најављују могућност бојкота сутрашње посебне сједнице.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Миладин Станић позвао је предсједника парламента Недељка Чубриловића да посланицима опозиције „омогући демократски приступ и однос у Народној скупштини“ или ће они бојкотовати такве сједнице или правити неке друге перформансе.

-Опозиција неће дозволити да неко буде биран, а да нема право обраћања у парламенту Републике Српске – казао је Станић.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак тврди да је сједница скупштинског Колегијума „показала да власт жели да збрзи ову причу“ и да „онемогући опозицију да каже свој став“, те најавио да ће ПДП видјети да ли ће под оваквим условима учествовати у раду сједнице.

-Апсурдно је да српски члан Предсједништва БиХ предлаже посланицима да под једном тачком дневног реда дискутују о отварању руског Конзулата у Бањалуци, о споразумима о размјени тајних података са Турском, о споразуму о граничним прелазима са Хрватском, те о споразуму о дигитализацији архивске грађе између земаља бивше Југославије - сматра Црнадак.

Шеф посланичког клуба ДНС-а Душко Ивић рекао је да ће посланици ДНС-а размислити да ли ће сутра учествовати у раду посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана