За­греб пу­шта проб­не ба­ло­не, от­пад још да­ле­ко од Тр­гов­ске го­ре

Дра­га­на Ор­ло­вић
За­греб пу­шта проб­не ба­ло­не, от­пад још да­ле­ко од Тр­гов­ске го­ре

Ба­ња­лу­ка - Вла­сти у Хр­ват­ској ни­су до­ни­је­ле од­лу­ку да ће ни­ско и сред­ње­ра­ди­о­ак­тив­ни ну­кле­ар­ни от­пад би­ти од­ла­ган на Тр­гов­ској го­ри у бли­зи­ни гра­ни­це са БиХ.

Са­оп­ште­но је ово ју­че из Ми­ни­стар­ства за за­шти­ту око­ли­не и енер­ге­ти­ку Хр­ват­ске по­во­дом пи­са­ња по­је­ди­них та­мо­шњих ме­ди­ја да је де­фи­ни­тив­но од­лу­че­но да се иде у тај про­је­кат.

- Пре­ма за­кључ­ци­ма са 12. сјед­ни­це Ме­ђу­др­жав­не ко­ми­си­је за пра­ће­ње спро­во­ђе­ња уго­во­ра из­ме­ђу вла­да Хр­ват­ске и Сло­ве­ни­је о уре­ђе­њу од­но­са у ве­зи с ула­га­њем, ко­ри­шће­њем и раз­град­њом Ну­кле­ар­не елек­тра­не "Кр­шко", Ко­ор­ди­на­ци­о­ни од­бор ће оба­ви­је­сти­ти пред­сјед­ни­ке хр­ват­ске и сло­ве­нач­ке де­ле­га­ци­је да ли су про­на­шли мо­гу­ће рје­ше­ње у ве­зи са за­јед­нич­ким од­ла­га­њем ра­ди­о­ак­тив­ног ну­кле­ар­ног от­па­да - об­ја­шња­ва­ју за наш лист у хр­ват­ском ми­ни­стар­ству.

Ис­та­кли су и да је у ав­гу­сту иду­ћи са­ста­нак Ко­ор­ди­на­ци­о­ног од­бо­ра, а у сеп­тем­бру сјед­ни­ца Ме­ђу­др­жав­не ко­ми­си­је, ко­ју ор­га­ни­зу­је сло­ве­нач­ка стра­на.

И из Ми­ни­стар­ства за про­стор­но уре­ђе­ње, гра­ђе­ви­нар­ство и еко­ло­ги­ју РС са­оп­ште­но је да од­лу­ка о Тр­гов­ској го­ри ни­је до­не­се­на. Ис­ти­чу да од 2014. го­ди­не пом­но пра­те ин­фор­ма­ци­је у ве­зи с ак­тив­но­сти­ма Хр­ват­ске и пре­да­но ра­де на то­ме да за­у­ста­ве ње­не на­мје­ре да на гра­ни­ци са БиХ из­гра­ди од­ла­га­ли­ште ну­кле­ар­ног от­па­да.

- Но­вост је са­мо на­ја­ва са­стан­ка ми­ни­стра енер­ге­ти­ке и за­шти­те око­ли­не Хр­ват­ске То­ми­сла­ва Ћо­ри­ћа и ми­ни­стра ин­фра­струк­ту­ре Сло­ве­ни­је Ален­ке Бра­ту­шек. Они ће раз­го­ва­ра­ти да ли ће ну­кле­ар­ни от­пад би­ти збри­ња­ван у за­јед­нич­ком скла­ди­шту ко­је Сло­вен­ци у по­сљед­њих не­ко­ли­ко го­ди­на пла­ни­ра­ју у Вр­би­ни по­ред Кр­шког или ће се сва­ко по­бри­ну­ти за сво­ју по­ло­ви­ну - на­ве­ли су у овом ми­ни­стар­ству.

Ме­ђу­тим, на­чел­ник Но­вог Гра­да Ми­ро­слав Др­ља­ча сма­тра да ин­фор­ма­ци­ја у хр­ват­ским ме­ди­ји­ма у ве­зи с од­ла­га­њем ра­ди­о­ак­тив­ног от­па­да на ло­ка­ци­ји Тр­гов­ска го­ра пред­ста­вља проб­ни ба­лон ко­јим се јав­ност при­пре­ма за ту од­лу­ку. Др­ља­ча ка­же да за­бри­ња­ва и чи­ње­ни­ца да Хр­ват­ска има рок од че­ти­ри го­ди­не при­је по­чет­ка скла­ди­ште­ња, а да ни­је ура­ђе­на сту­ди­ја ути­ца­ја на жи­вот­ну сре­ди­ну.

Ис­ти­че и да ће на­ста­ви­ти с ак­тив­но­сти­ма за­шти­те то­ка ри­је­ке Уне, као и да ће тра­жи­ти са­ста­нак са срп­ским чла­ном Пред­сјед­ни­штва БиХ Ми­ло­ра­дом До­ди­ком, да би ви­дје­ли у ком прав­цу ићи.

Хр­ват­ска већ дви­је го­ди­не пла­ни­ра из­град­њу од­ла­га­ли­шта ну­кле­ар­ног от­па­да на гра­ни­ци с БиХ, што би по­тен­ци­јал­но мо­гло угро­зи­ти 230.000 љу­ди. Ве­ли­ки број на­се­ља и гра­до­ва у сје­вер­ном и сје­ве­ро­за­пад­ном ди­је­лу БиХ би­ће ди­рект­но угро­жен, а по­себ­но Но­ви Град и при­је­дор­ска ре­ги­ја.

Од­ла­га­ли­ште ну­кле­ар­ног от­па­да на Тр­гов­ској го­ри, ко­ја при­па­да оп­шти­ни Двор у Хр­ват­ској, за­га­ди­ло би ри­је­ку Уну, а то би зна­чи­ло и не­чи­сту во­ду за пи­ће. Ве­ли­ку ште­ту има­ли би и по­љо­при­вред­ни­ци.

До 2023. го­ди­не мо­ра би­ти ри­је­ше­но ово пи­та­ње од­ла­га­ња ну­кле­ар­ног от­па­да из елек­тра­не "Кр­шко". Ме­ђу­тим, иако Сло­ве­ни­ја као рје­ше­ње пред­ла­же ло­ка­ци­ју Вр­би­на, хр­ват­ске вла­сти на то не при­ста­ју.

Пре­ко от­па­да до пе­ље­шког мо­ста

Пред­сјед­ник СДС-а Мир­ко Ша­ро­вић по­ру­чио је да пи­та­ња о Тр­гов­ској го­ри и град­њи пе­ље­шког мо­ста тре­ба по­но­во да се на­ђу на днев­ном ре­ду Пред­сјед­ни­штва БиХ. За­мје­ник ше­фа Клу­ба по­сла­ни­ка СНСД-а у На­род­ној скуп­шти­ни РС Ср­ђан Ма­за­ли­ца оци­је­нио је да Ша­ро­вић, пу­тем Тр­гов­ске го­ре, на­сто­ји да на днев­ни ред вра­ти пи­та­ње пе­ље­шког мо­ста.

О про­бле­му од­ла­га­ња от­па­да на Тр­гов­ској го­ри ју­че је ре­а­го­вао и по­сла­ник у Пред­став­нич­ком до­му Пар­ла­мен­тар­не скуп­шти­не БиХ Са­ша Ма­га­зи­но­вић, ко­ји је упу­тио отво­ре­но пи­смо чла­но­ви­ма Пред­сјед­ни­штва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана