Зафрановић: Филм "Дјеца Козаре" за мене је светиња

Миланка Митрић
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Филм “Дјеца Козаре” ће бити балада о злу и добру који се испреплићу до коначне побједе добра, али са тешким посљедицама које генерацијама иза оставило то зло, стоји у објашњењу филма “Дјеца Козаре”, настале по сценарију Арсена Диклића, а у режији Лордана Зафрановића, који је данас представљен у Бањалуци.

Сценарио је настао прије више од три деценије, а филм “Дјеца Козаре” је остварење које ће проговорити о судбини десетина хиљада дјеце с подручја Козаре, која су током Другог свјетског рата одвођена у логоре смрти у фашистичкој НДХ.  Водећа нит филма је судбина троје дјеце, сестре Раде и њене браће Мићка и Гојка, који су 1942. године са мајком Смиљом бјежали од фашиста дубичком цестом.

- Овај филм је посланица упућена пре свега младим и долазећим генерацијама, од аутора који се годинама професионално бави филмском умјетношћу, трагајући за коријенима мржње и зла, борећи се за толеранцију и љубав - стоји у Зафрановићевом објашњењу филма.

На представљању у вијећници Банског двора Зафрановић рекао је да је планирано снимање у Републици Српској, као и ангажовање људи из околине. Снимање би требало да почне на прољеће сљедеће године, а Зафрановић каже да је у питању одговоран и заиста тежак пројекат за реализацију.

- Овај филм је мени нужан да га направим, зато што се пуно година бавим овом темом. Ја сам у спомен-подручју био седамдесетих година. То што сам тамо доживио било је толико шокантно, да сам одлучио да своје искуство и таленат усмјерим према анализи тог зла. Није ми било јасно да су то радили људи из моје околине - рекао је Зафрановић.

Он је подсјетио на то да је раније направио документарац “Пепео Јасеновца”, који је, такође, базиран на истинитим чињеницама, а објављен је 1985. године.

- Мој циљ је да направимо истинит филм, на темељу истинитих ствари које су се тамо дешавале и да их упутимо, не само гледаоцима с којима живимо, него и за оне у будућности. То је јако важно. Форма филма ће бити потпуно нова. Биће усмјерен ка естетици будућности. Није то никакво увеличавање онога што ја радим, него, просто сам тренутно на том трагу - додао је Зафрановић.

Продуцент Мирослав Могоровић казао је да је од првог сусрета са сценаријом и са Зафрановићем, знао да је то нешто што је нужно да буде реализовано.

- То је стварно један од оних сценарија који те тера да га завршиш, да идеш страницом за страницом и видиш шта се дешава. То је уметнички испричана прича о стварном догађају, а кроз призму дјевојчице. Сигурни смо да ћемо на крају, бити у капацитету да све реализујемо - казао је Могоровић.

Лордан Зафрановић јуче се састао и са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана