Забрињавајућа ситуација у Посавском кантону: Србима бране и да говоре

В. К. С.
Забрињавајућа ситуација у Посавском кантону: Србима бране и да говоре

ОЏАК - Срби у Посавском кантону у ФБиХ немају никаква права, а друга два народа не показују никакву жељу ни вољу да ситуација буде промијењена, него у посљедње вријеме подгријавају тензије не дозвољавајући представницима српског народа ни да говоре.

На такав однос према Србима у том дијелу ФБиХ упозорава предсједник Српског грађанског удружења - Посавина Дамир Иветић који за “Глас” каже да је због посљедњих немилих дешавања, међу која је убројао и пријетње на друштвеним мрежама након његових медијских иступа, затражио састанак са представницима релевантних институција у БиХ. Позив је упућен Мисији ОСЦЕ-а у БиХ, ЕУФОР-у и Институцији омбудсмана за људска права у БиХ. Иветић каже да не желе ништа лоше никоме, већ, напротив, бољи суживот и развојне прилике.

-  Позивам све да заједничким снагама направимо бољи амбијент за све, а посебно Србе јер имају најмања права. Међунационални и међувјерски односи су драстично погоршани у посљедње двије године, доведени су то усијања и тачке кључања. Ово је једини дио територије у Европи гдје један народ, легитимно признат, није конститутиван и да нема ни основна права која су прописана Европском конвенцијом. Немамо право ни на слободу говора без да нас се кажњава - казао је Иветић.

До проблема, додаје, долази када се Срби политички ангажују и уједине, добију легитимне претпоставке и почну тражити права која им као народу припадају, али, наглашава, локална власт остаје нијема и без икакве јавне осуде појединаца или групе за поступке који не иду у прилог суживоту.

- Појединци у Посавском кантону не могу да прихвате да на том простору и данас има Срба, а камоли да треба да имају права као Хрвати и Бошњаци. Немамо право изражавања, различитог мишљења, слободе говора, учења и писања на матерњем језику - рекао је Иветић и додао да им је до сада само ЕУФОР потврдио да ће 30. септембра доћи на састанак, док од осталих још чекају потврду.

Иветић, који је и одборник СНСД-а у Оџаку и члан Главног одбора странке, позвао је и све локалне представнике да дођу на тај састанак и пронађу пут за будућност, а не да стално иду оним који води у прошлост.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана