Забрана скоро свих серолошких тестирања на вирус корона

Срна
Забрана скоро свих серолошких тестирања на вирус корона

САРАЈЕВО - Кризни штаб Министарства здравства Босанско-подрињског кантона Горажде забранио је серолошка тестирања на вирус корона у јавним и приватним здравственим установама на подручју овог кантона, осим у случају медицинских индикација које је констатовао надлежни љекар.

Кантонални министар здравства Ениз Халиловић појаснио је да је ова мјера уведена јер је епидемиолошка ситуација на подручју БПК Горажде алармантна и много тежа у односу на остатак Федерације БиХ, а због недостатка реагенаса.

Због погоршане епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, Кризни штаб Министарства здравства донио је низ наредби и препорука с циљем стављања тренутног стања под контролу.

“У затвореном простору дозвољено је окупљање до 20 лица, а на отвореном до 50, за разлику од других кантона у ФБиХ, гдје је дозвољено окупљање 50 лица у затвореном и 150 на отвореном. Сва окупљања унутар тих ограничења морају се одвијати у простору који омогућава обавезну физичку дистанцу од најмање два метра између особа, осим чланова кућног домаћинства”, истакао је Халиловић.

Наређено је обавезно ношење заштитних маски у затвореном и на отвореном простору, уз обавезно одржавање физичке дистанце, те забрањено услуживање наргила у свим објектима на подручју Кантона.

Халиловић је навео да су за спровођење мјера на скуповима одговорни организатори окупљања.

“С обзиром да је старачки дом у Горажду тренутно жариште пандемије, Кризни штаб ће предузети додатне мјере”, истакао је Халиловић, те додао да би изолаторијум у Ђачком дому требао да буде стављен у функцију за двије седмице.

Кризни штаб дозволио је одржавање спортских такмичења, али без присуства публике, уз обавезно придржавање хигијенско-епидемиолошких мјера, као и одржавање тренажних процеса спортиста свих спортских клубова, преносе федерални медији.

“Појачан је надзор угоститељских објеката, тржних центара и фризерских салона, а кантонални инспектори и полиција су крајње озбиљни у намјери да проведу наложене мјере за сузбијање ширења вируса корона на подручју Кантона. Кршења наредби и препорука ће бити оштро санкционисана”, напомињу из Кризног штаба.

Из Кризног штаба позвали су грађане да, уколико примијете да нека особа која је под здравственим надзором не поштује мјере кућне изолације, случај пријаве надлежним институцијама, који ће даље предузети законом предвиђене мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана