За злочин изрекли казну нижу од минимума

Жељка Домазет
За злочин изрекли казну нижу од минимума

Сарајево - Судско вијеће Суда БиХ, којим је предсједавала Џемила Беговић, првостепеном пресудом одлучило је јуче да по командној одговорности Менсуру Ђакићу изрекне казну од двије године затвора за убиство три рањеника српске националности у Буквику на подручју Брчког, док је Бегзада Кајтазија ослободило било какве одговорности за убиство Милке и Радојке Брестовачки.

Образлажући одлуку, Беговићева је казала да је примијењен Кривични закон СФРЈ, али да је у овом случају изречена висина казне “испод законом прописаног минимума”.

- Ђакић је крив јер за вријеме оружаних сукоба Војске Републике Српске и ХВО-а као командант првог батаљона 108. Бригаде ХВО-а у септембру 1992. године у акцији у Буквику, супротно правилима ратовања, није спријечио да  припадници јединице којом је командовао убију рањеника у болници у Буквику. Уз знање и свијест је пропустио да предузме мјере које се односе на цивилно становништво и суд га осуђује на двије године затвора - рекла је Беговићева.

Беговићева је навела да је Ђакић командовао војном акцијом у Буквику и да су свједоци потврдили да се у том мјесту налазила кућа у којој су рањене три особе које код себе нису имале оружје, као и да је свједок Шефкет Лубиновић потврдио да су они убијени. Навела је и да је и доктор Милан Пурић из ратне болнице својевремено питао Беговића шта је урадио са рањеним заробљеницима, на шта му је овај одговорио да су убијена “три пса, иако није било спортски”.

Констатовала је такође да је све урађено “наочиглед команданта”, да је почињен ратни злочин, али да су  двије године затвора “сразмјерне” тежини кривичног дјела које је почињено. Образлажући ослобађајућу пресуду Кајтазију, казала је да су убијене двије жене, али да свједоци нису потврдили да је те жене убио он.

- Мирсад Мујић, који је у исказу навео да је видио како је Кајтази убио те двије жене, преминуо је - рекла је Беговићева.

Ђакић је након изласка из судског комплекса само кратко рекао: “Чиме да будем задовољан” и упутио нас на свог адвоката, док Кајтази није био расположен за било какве коментаре, задовољно одшетавши из судског комплекса.

Доктор Милан Пурић рекао је за “Глас Српске” да је то срамно ниска и понижавајућа пресуда.

- Пет села с око 2.000 становника је исељено или побијено. Све је уништено, а 60 људи у Буквику је убијено. Ово је заиста срамно и биједно и, што наш народ каже, на овоме се не може завршити. Овакве пресуде не доприносе успостављању мира, а нема говора о неком повјерењу и суживоту - рекао је Пурић.

Он је додао да је кривица доказана, а пресуда минорна.

- То је понижавајуће. Очигледна је минимализација српских жртава. Бојим се да је Суд БиХ, имајући у виду и овај и друге предмете, у функцији прекрајања и фалсификовања историје - рекао је Пурић.

Пљачка трафике

Представник мјесне заједнице Буквик Слободан Мијатовић сматра да је одлука Суда БиХ срамна.

- Србе пресуђују по једном закону на десет и више година, па чак и на доживотне казне, а Бошњаке по другом, што јасно говори да критеријуми нису исти. Да су Ђакић и Кајтази опљачкали трафику, добили би већу казну - рекао је Мијатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана