За тромјесечно привремено финансирање институција БиХ 237,5 милиона КМ

Срна
За тромјесечно привремено финансирање институција БиХ 237,5 милиона КМ

Сарајево - Савјет министара у техничком мандату данас је на приједлог Министарства финансија и трезора донио одлуку о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јули-септембар ове године у износу 237,5 милиона КМ, што представља четвртину средстава одобрених за финансирање институција БиХ у 2018. години.

Одлуком се одобрава привремено финансирање институција БиХ за овај период, утврђује висина средстава намијењених за ову сврху, распоред расхода по буџетским корисницима, те наставак финансирања вишегодишњих пројеката, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се подсјећа да је Савјет министара у јануару утврдио Нацрт закона о буџету институција БиХ за 2019. годину и упутио га Предсједништву БиХ, овлаштеном за његово предлагање.

На данашњој сједници усвојен је Извјештај Министарства финансија и трезора о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину, који ће ово министарство доставити Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ, те објавити на веб-страници.

Укупно остварени приходи, примици и финансирање на располагању институцијама БиХ у прошлој години износили су 986.412.011 КМ и за четири одсто су виши у односу на планиране.

Истовремено су укупно остварени расходи и издаци износили 961.130.823 КМ и извршени су у већем износу за око 11,6 милиона КМ у односу на 2017. годину.

Повећање расхода односи се на повећање текућих издатака, грантова и трансфера, док су бруто плате и накнаде трошкова запослених остале на истом нивоу као у 2012. години, односно настављена је примјена одлука Савјета министара о њиховом смањивању.

Све доспјеле обавезе по основу спољног дуга у 2018. години измирене су правовремено у укупном износу 955.349.068 КМ.

На сједници је усвојен Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јануар-март 2019. године, који ће бити објављен на веб-страници.

Укупно остварени приходи и подршке за финансирање институција БиХ у првом кварталу 2019. године износили су 212.490.480 КМ или 96 одсто у односу на четвртину планираних прихода у буџету за 2018. годину.

Укупно остварени расходи и издаци буџета институција БиХ у првом кварталу 2019. зносили су 199.627.707 КМ и извршени су у мањем износу од око 15,9 милиона КМ или седам одсто у односу на исти период претходне године, а то се образлаже привременим финансирањем институција БиХ у првом кварталу ове године, усљед чега је извршење капиталних издатака значајно мање у односу на исти период претходне године, наводи се у саопштењу.

По основу спољног дуга исплаћено је 125.988.715 КМ, чиме су у потпуности извршене све преузете обавезе.

Савјет министара је усвојио Средњорочну стратегију управљања дугом БиХ за период 2018-2021. године, чиме је испуњена још једна обавеза из Акционог плана за спровођење Реформске агенде на нивоу Савјета министара.

Ова стратегија садржи преглед структуре дуга, процјену стања задужености, те дефинише средњорочне циљеве управљања дугом и даје смјернице за достизање постављених циљева.

Њен основни циљ је обезбјеђивање средстава за финансирање потреба БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, уз прихватљиви ниво трошкова финансирања и ризика.

Савјет министара на приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ донио је Одлуку о измјени Одлуке о спровођењу Закона о царинској политици у БиХ којом се почетак њене примјене помјера са 1. августа 2019. на 31. јануар наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана