За три дана реаговали на апелацију Алијагића!

Горан Маунага
За три дана реаговали на апелацију Алијагића!

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ на апелацију у “предмету Алијагићи”, коју је добио 6. фебруара, одговорио је хитно као ни у једном предмету до сада и у року од три дана од Правобранилаштва Републике Српске затражио изјашњење и одговор на наводе из апелације.

Из тог предмета, који је у посједу “Гласа Српске”, види се да је Уставни Суд БиХ одмах, 9. фебруара, Правобранилаштву РС упутио апелацију на изјашњење наводећи да се ради о апелацији Салиха Алијагића поднесеној против рјешења Окружног суда у Источном Сарајеву и Основног суда у Требињу. Та рјешења донесена су 15. новембра 2011. и 24. јуна 2010. године.

- Уставни суд БиХ вас сматра учесником у поступку пред Уставним судом те је потребно да дате одговор на наводе из апелације. Уставни суд од вас посебно тражи да се изјасните о наводном кршењу наведених права у року од 15 дана од дана пријема овог дописа - стоји у захтјеву за изјашњење.

У Правобранилаштву РС кажу да су примили тај предмет од Уставног суда и да су на њега одговорили, али да су изненађени незабиљеженом брзином реаговања Уставног суда у “предмету Алијагићи”.

Стручни сарадник Правобранилаштва РС Марија Пајдић за “Глас Српске” каже да се ради о преседану.

- Невиђено је у судској пракси да се тако брзо реагује. То се у Уставном суду десило само још једном 2009. године кад је у питању такође била апелација Салиха Алијагића. Логично је да се поставља питање зашто толика, потпуно неуобичајена брзина реаговања само у том предмету - каже Пајдићева.

Она додаје да је Правобранилаштво упутило изјашњење, одговор на апелацију Уставном суду. Каже да су наведени сви аргументи, као и то да је законом регулисан начин измиривања ратне штете, да се то свима исплаћује у обвезницама, како породицама погинулих, тако и Алијагићима.

- Сад ће Уставни суд одлучивати о томе на основу наших и аргумената Алијагића. За то није одређен рок, али сходно досадашњим реаговањима Уставног суда БиХ у том предмету, очекујемо да ће се и у доношењу тог рјешења радити о чудном приоритету и најкраћем могућем року - каже Пајдићева.

Предсједник Уставног суда БиХ Миодраг Симовић јуче није одговарао на телефонске позиве.

Браћа Салих и Муамер Алијагић од РС су до сада укупно наплатили 1,7 милиона КМ 2005. године по тужби за ратну штету начињену у њиховој лимарској радионици у Требињу. Од тада до данас није било више наплата, а Алијагићи потражују да им се исплати још 4,3 милиона КМ, али не у обвезницама, него у кешу. Правобранилаштво РС уложило је приједлог за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ који је потврдио дио пресуде Окружног суда Требиње који се односи на накнаду материјалне штете у износу од око шест милиона КМ.

“Глас” је раније објавио да Уставни суд БиХ није разматрао рјешење Основног суда у Цетињу по коме су Алијагићи у судском поступку користили потврду са лажним потписом. У том фалсификованом документу тврди се да су Алијагићи у радионици посједовали сребрне електроде на основу чега већ 12 година од РС и општине Требиње траже вишемилионску одштету.

Надлежности

Марија Пајдић истиче да је такође чудно што Уставни суд у “предмету Алијагићи” улази у чињенице као да се ради о суду четвртог степена, дакле о редовном суду.

- Уставни суд БиХ би требало да утврђује да ли је у редовном поступку повријеђено право грађана и да предмет врати редовном суду на пресуђивање, а не да он пресуђује - каже Пајдићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана