За сада нема новца за организацију избора: ЦИК тражи и помоћ ОХР-а

Ведрана Кулага Симић
За сада нема новца за организацију избора: ЦИК тражи и помоћ ОХР-а

САРАЈЕВО - Овогодишњи општи избори у БиХ требало би да буду одржани 2. октобра, а припрема терена је већ почела и то усвајањем првих одлука о набавкама на јучерашњој сједници Централне изборне комисије (ЦИК), иако новац још немају на својим рачунима.

Готово иста ситуација забиљежена је претпрошле године, када су локални избори чак и пролонгирани због чињенице да ни тада, као што је и сада случај, није био усвојен буџет институција БиХ, а институције су функционисале на основу кварталних одлука о привременом финансирању када на располагању имају четвртину средстава из посљедњег буџета. У садашњем случају ријеч је о оном из 2020, јер ни буџет за 2021. годину није прошао сву процедуру. Због такве финансијске ситуације на нивоу БиХ већ је дошло до одређених варница у комуникацији ЦИК-а и Министарства финансија и трезора, гдје ресор који води Вјекослав Беванда потајно сумњиче да жели да спријечи да избори буду одржани.

И док из Министарства указују на то да све мора да буде у складу са законима и другим актима, у ЦИК-у кажу да неће одустати, да ће писати нови захтјев, али, ако се ништа не промјени и имајући у виду већ виђено, није искључиво да и ове године буде промјена изборног календара, али још не желе да то са сигурношћу тврдње.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар јуче није одговарао на позиве “Гласа”, као ни други чланови Комисије, али је раније истакао да након што им није Министарство одобрило четвртину новца, односно нешто више од милион КМ за организацију избора, да су се обратили ОХР-у, али и најавио да ће поновити захтјев према ресору финансија. Бакалар каже да се и ЦИК налази у систему привременог финансирања те да је буџет исти ономе из 2020, када су такође одржани избори, због чега сматра да став Министарства да се ради о новој активности није тачан и да не види разлог због чега треба да се обрате Савјету министара да им одобре средства из текуће резерве.

С друге стране, ЦИК БиХ је јуче на другој овогодишњој сједници, готово без расправе, усвојио све тачке које су се нашле на дневном реду, међу којима је било неколико које се директно тичу одржавања предстојећих избора. ЦИК је прихватио привремени план набавке за 2022, за који би касније, када новац буде обезбијеђен, били потписани уговори.

Подржан је приједлог о набавци штампања и пакирања гласачких листића за опште изборе 2022. године, приједлог одлуке о набавци услуга штампања и пакирања изборног материјала, приједлог који се тиче набавке материјала, затим амбалажног материјала, али и набавке услуга оглашавања у дневној штампи за потребе спровођења општих избора те друге. Одржавање општих избора у БиХ је, према подацима ЦИК-а, у годинама које су иза нас коштало између седам и 12 милиона КМ, а средства морају да буду, према закону, обезбијеђена у року од 15 дана од дана доношења одлуке ЦИК-а о расписивању избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана