За попис пољопривреде у БиХ још није све спремно: Струка урадила дио посла, на потезу политика

Ведрана Кулага Симић, Маријана Миљић Бјеловук
За попис пољопривреде у БиХ још није све спремно: Струка урадила дио посла, на потезу политика

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Спровођење пилот-пописа пољопривреде у БиХ је предвиђено на јесен, а право пребројавање у исто доба идуће године, тако да су прве информације и редослијед корака већ стигли на адресу Савјета министара, потврђено је “Гласу Српске”.

Пилот-попис служи, како су појаснили у Републичком заводу за статистику, за тестирање најважнијих аспеката пуног пописа пољопривреде, као што су апликација, оквир, методолошке поставке, организација и слично. Пилот-попис би требало да буде реализован на узорку од око 200 пописних кругова у БиХ, односно 80 пописних кругова у Републици Српској.

- Агенција за статистику БиХ је Савјету министара доставила информацију о потреби припреме, спровођења и дисеминације резултата пописа у БиХ од 2021. до 2024. године и одлуку о формирању интерресорне радне групе за припрему акционог плана за те потребе, тако да се тренутно чека њихово усвајање - казали су “Гласу Српске” у Заводу.

Радну групу чиниће представници надлежних институција из БиХ, а након што министри усвоје одлуку, имају обавезу да у року од три мјесеца израде акциони план који треба да дефинише методолошке, организационе, као и правне те финансијске аспекте будућег пописа пољопривреде.

- Статистичке институције су припремиле нацрт упитника и методологије на којој ће попис пољопривреде бити заснован. Након дефинисања правног оквира моћи ће се приступити финалној изради методологије у оквиру које ће бити дефинисан избор и број анкетара, контролора, супервизора, као и пописних комисија, мапа за кретање на терену, начин пописа и сви други детаљи важни за квалитетну организацију пописа - појаснили су у Заводу.

Из Агенције за статистику БиХ нисмо добили одговор на питања о попису пољопривреде у БиХ.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС очекује да ће и институције на нивоу БиХ завршити свој дио посла што прије.

- Попис пољопривреде у БиХ је значајан и показаће право стање у овој области. Због тога очекујемо да ће све послове обавити и институције на нивоу БиХ да би попис почео када је и планиран - подвукли су у Министарству пољопривреде РС и нагласили да са пописом неће бити никаквог преноса надлежности, како су раније заговарале статистичке институције из Сарајева, јер пољопривреда остаје у надлежности ентитета.  

Почетак приче о пребројавању остао је у знаку супротстављених ставова Агенције за статистику БиХ и Федералног завода за статистику, из којих су указивали на то да је за попис потребан закон о пољопривреди БиХ, што су категорично одбацивали представници Завода за статистику РС, указујући на то да је пољопривреда у искључивој надлежности ентитета и да је све могуће завршити на основу јединствене методологије.

Ипак, на каснијим састанцима усаглашене су одређене ствари и закључено да је потребан попис који ће пружити увид у стварно стање у том сектору, од броја газдинстава, расположиве површине, структуре посједа, квалитета, старости механизације и друге информације које је потребно познавати да би се пољопривредна политика могла планирати и спроводити.

Попис пољопривреде је изузетно статистичко истраживање за планирање и развој сектора пољопривреде у БиХ. Други по реду и посљедњи попис пољопривреде у бившој Југославији, а тиме и на простору БиХ, спроведен је 1960. године. Трећи, на узорку од 20 одсто пољопривредних газдинстава, био је 1969. године и обухватао је друштвена и индивидуална газдинства.

Становништво

Пред БиХ је, ако се посложе коцкице, и нови попис становништва, имајући у виду да је посљедње пребројавање било 2013. У Републичком заводу кажу да постоји радна група за израду нацрта закона о попису, да су неки приједлози већ били на столу, на које су, у дефинисаном року, дали коментаре.

- Након тога нисмо добили повратну информацију о идућим активностима у вези са приједлогом закона - истакли су у Заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана