За два дана у Бијељини корона потврђена код 52 особе међу којима су и љекари: Зараза се шири због окупљања и непоштивања мјера

ГС
За два дана у Бијељини корона потврђена код 52 особе међу којима су и љекари: Зараза се шири због окупљања и непоштивања мјера

БИЈЕЉИНА – Број случајева заразе вирусом корона у Бијељини у протекла два дана нагло је порастао, а према ријечима инфектолога Александре Радојчић, извор заразе, односно узрок великог повећања броја новозаражених су масовна окупљања, али и непоштовање мјера физичке дистанце и неношење маске.

Само у протекла 24 часа потврђен је чак 31 случај заразе, дан раније 21, а  из Болнице "Свети Врачеви" саопштено је да је међу  позитивним на Ковид-19 је 12 здравствених радника те болнице. Раније је потврђена зарата код седам љекара ове здравствене установе, а за једну радницу се очекује резултат ретеста.

У Вирусолошкој лабораторији у Бијељини је у протекла 24 часа анализирано 107 узорака, од којих је 35 позитивних на вирус корона, а осим становника Бијељине, позитивне су  три особе у Угљевику и једна у Лопарама

У болничком карантину је и даље 11 особа и сви су под терапијом.
Све особе којима је потврђен ковид-19 под надзором су Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља, а пацијенти који су отпуштени након болничког лијечења тестирани су и негативни су на вирус корона.
Број новозаражених у Бијељини чини готово трећину случајева заразе вирусом корона који су потврђени у протекла 24 часа у Српској.

Осим у Бијељини, забрињавајућа ситуација је и у Вишеграду јер је од 103 позитивне особе у Српској 11 из те општине, па су у локалном Дому здравља морали да мијењају начин рада за остале пацијенте.

- Дом здравља у Вишеграду због повећаног броја заражених вирусом корона скратио је радно вријеме, а пацијенти се за прегледе могу заказати телефоном – рекао је главни медицински техничар вишеградског Дома здравља Томислав Андрић.

Андрић је навео да су скратили радно вријеме амбуланти до 12.00 часова, те замолио пацијенте на обострано разумијевање.

Он је истакао да пацијенти могу да се јаве телефоном и закажу неопходни преглед или да продуже терапију, док хитни случајеви могу да се јаве редовно у станицу Хитне медицинске помоћи, која ради 24 сата дневно.

- Пацијенти који имају симптоме на вирус корона прегледају се у посебним одвојеним просторијама како не би дошло до мијешања са пацијентима који нису позитивни на вирус - рекао је Андрић.

Он је додао да пацијенти са температуром која траје два или три дана треба да се јаве на преглед у амбуланту или станицу Хитне медицинске помоћи.
Андрић је апеловао на све пацијенте и грађане Вишеграда да се придржавају прописаних мјера, те да не стварају додатну панику.

Општина Угљевик тренутно има девет заражених вирусом корона, од којих су два смјештена у бијељинску болницу, а седам је у кућној изолацији, рекао је Срни директор угљевичког Дома здравља Југослав Цветковић.
- Данас су три новозаражена из Угљевика и имамо више од 30 грађана који су у самоизолацији јер су имали контакт са зараженима - навео је Цветковић.
Он је оцијенио да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације и позвао грађане да се придржавају препоручених мјера, да користе заштитне маске и држе дистанцу.

У Лопарама је тренутно пет лица заражених вирусом корона, рекао је директор Дома здравља Желимир Нешковић.

Нешковић је навео да су први случајеви вируса корона у Лопарама регистрована 1. јула и то два, 3. јула још једно, а данас два лица.

Према његовим ријечима, два лица заражена вирусом корона налазе се у бијељинској болници, три су у кућној изолацији.

- Укупно имамо 31 лице које је у самоизолацији, који су регистровани као контакти заражених - рекао је Нешковић.

Он је додао да је са сједнице општинског Штаба за ванредне ситуације упућен апел грађанима да се придржавају препоручених мјера у борби против вируса корона, како се не би ширила зараза.

Заражена и докторица Дома здравља у Палама

- Докторица Дома здравља Пале позитивна је на вирус корона, али се није заразила у овој установи већ на специјализацији - рекао је Срни директор Дома здравља Иван Шарац.

Шарац је навео да се ова њихова радница налази у изолацији и да има лакшу клиничку слику.

Он је додао да нико други из ове установе није заражен већ да Дом здравља ради у пуном капацитету и одговара задатку када је у питањи епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона.

Шарац је напоменуо да на подручју Пала има позитивних лица на вирус корона, те да свакодневно врше тестирања. Према његовим ријечима, сада, у односу на претходне мјесеце, имају више искуства и знају шта радити када је ријеч о овој инфекцији.

Шарац је позвао грађане да буду дисциплиновани, да држе дистанцу и носе маске јер је то једини начин да се спријечи ширење вируса.

- И три старије особе из Пала позитивне су на вирус корона, имају благе симптоме, а ријеч о породичним кластерима – рекли су у паљанском Дому здравља. Сада су укупно 22 особе позитивне на Ковид-19, а код три је први поновљени резултат теста показао да су негативни на вирус.

- Морамо сачекати седам дана да други поновљени тест покаже да су негативни, како бисмо могли рећи да су опорављени - појаснили су из Дома здравља.
На хоспитализацији у Болници "Србија" у Источном Сарајеву још се налази жена са Пала средње животне доби, чије се здравствено стање побољшава.
Из Дома здравља Пале су навели да чекају резултате четири теста, док ће у понедјељак, 6. јула, узети узорке од 17 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана