За 11 дана у БиХ ушло 14 миграната

Дарко Момић
За 11 дана у БиХ ушло 14 миграната

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Сви мигранти у БиХ су под строгим надзором и онемогућен им је излазак из кампова, а због затварања граница усљед борбе против вируса корона занемарљив је број нових илегалних усељеника у БиХ.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић каже да је за посљедњих 11 дана у БиХ ушло укупно 14 миграната, од чега осам са територије Црне Горе и шест из Србије. Он каже да се с њима поступа у складу са мјерама прописаним за борбу против пандемије.

- Сви су смјештени у карантине у камповима Ушивак и Блажуј, гдје су одвојени од осталих и налазе се под надзором медицинског особља. Нико од њих није позитиван, али без обзира на то, важно је да не постоји опасност да вирус евентуално пренесу на некога од миграната који су одраније у прихватном центру - рекао је Ујић.

Он је казао да се у прихватним центрима у БиХ тренутно налази око 6.500 миграната, истичући да ни код кога нису забиљежени симптоми заразе вирусом корона. Ујић каже да је прилив илегалних усељеника смањен због тога што су све земље у оквиру мјера за борбу против ширења пандемије затвориле своје границе, додајући да је за нас од највећег значаја било то што је Србија затворила границу.

Када је ријеч о положају миграната у прихватним центрима, он каже да Међународна организација за миграције (ИОМ) обезбјеђује све што им је потребно.

- Сви мигранти у камповима имају три оброка, медицинску заштиту, обезбијеђена им је заштитна опрема, маске и рукавице, а откако је строго забрањено напуштање кампова, омогућено им је да купе цигарете и сличне потрепштине уз поштовање мјера заштите - објашњава Ујић.

Према његовим ријечима, ИОМ плаћа приватно обезбјеђење које унутар кампова води бригу о безбједности, док споља кампове обезбјеђују локалне полицијске снаге, у складу са својим надлежностима.

- Мигранти се углавном придржавају прописаних мјера. Наравно, има појединаца и ситних група, углавном у кампу Ушивак, који се понашају нешто агресивније, али у суштини нема озбиљних проблема - каже Ујић.

С друге стране, градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић каже да на улицама Бихаћа има велики број миграната који се неконтролисано крећу, не носе маске нити воде рачуна о мјерама заштите.

- Не треба ни говорити колика је то опасност у садашњој ситуацији. Лоше временске прилике успориле су планове о измјештању миграната на локалитет Липа, гдје је почела градња новог прихватног центра, али одлучни смо да до краја ове седмице започнемо са тим активностима - рекао је Фазлић.

Он је додао да ће чим временске прилике дозволе започети постављање великих шатора.

- Ријеч је о укупно 17 шатора, површина сваког је хиљаду квадрата и у њима су обезбијеђени кревети и гријање. Обезбијеђено је снабдијевање водом, а помоћу агрегата биће обезбијеђена и електрична енергија и читав локалитет биће опасан оградом - објаснио је Фазлић.

Четири кампа

Слободан Ујић каже да су мигранти у БиХ смјештени у четири прихватна центра.

- Имиграциони центар у Источном Сарајеву је затворен откако је почела епидемиолошка криза, а мигранти су смјештени у прихватне центре Ушивак и Блажуј код Сарајева и у кампове у Унско-санском кантону, док су у Салаковцу код Мостара смјештене породице - каже Ујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана