Вулин: На мосту „Братољуб“ биће уведен интегрисани гранични прелаз

ГС
Вулин: На мосту „Братољуб“ биће уведен интегрисани гранични прелаз

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин најавио је данас да ће бити уведен нови интегрисани гранични прелаз између Љубовије и Братунца, који ће бити прва заједничка тачка прелаза између Србије и БиХ, јавила је Срна.

-То значи да грађани Србије или грађани Републике Српске, односно БиХ, када прелазе мост, неће морати да прегледају два цариника, нити да два пута показују путну исправу - рекао је Вулин у Скупштини Србије.

Образлажући посланицима пет споразума које српски парламент треба да усвоји, Вулин је објаснио да су међу тим актима и споразуми између Владе Србије и Савјета министара о граничним прелазима, пограничном саобраћају и о заједничким локацијама на граничним прелазима.

-Та три споразума су од изузетног значаја за Србе са обе стране Дрине, али и за остале грађане БиХ. Посебно важно је да се тим споразумима поред постојећих уводи нови гранични прелаз на мосту „Братољуб“ између Љубовије и Братунца - рекао је Вулин.

Он је подсјетио да је тај мост Србија одавно изградила, али је чекала да Савјет министара БиХ испуни своје обавезе и омогући грађанима двије државе да га користе и да имају интегрисани прелаз, на којем ће много брже и једноставније прелазити са једне на другу страну Дрину.

Он је додао да споразум о пограничном саобраћају омогућава грађанима убрзану процедуру и лакшу сарадњу.

-Логично је да људи који живе с обе стране Дрине једноставније сарађују. Отварањем новог моста према неким местима ћемо скратити пут за 60 километара, а на мосту ће бити прва заједничка тачка прелаза - рекао је министар.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је недавно у Братунцу да су створене све претпоставке за отварање моста и граничног прелаза „Братољуб“.

Тада је нагласио да се још чека усаглашавање надлежних органа Српске и Србије како би мост био пуштен у функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана