Вулин: Ко хоће БиХ мора поштовати Српску

Срна
Вулин: Ко хоће БиХ мора поштовати Српску

БЕОГРАД - Изасланик предсједника Србије Александар Вулин рекао је вечерас да Србија никада неће оћутати ниједну увреду упућену Републици Српској, те да се мора поштовати Српска, ако се жели успјешна, мирна и поштована БиХ.

Вулин је рекао да неће погријешити ни када каже да Србија никада неће допустити да буде умањено иједно овлашћење Републике Српске, да је испразне и претворе у бесмислену љуштуру која ће носити име, а неће имати право да одлучује о животу себе и своје дјеце.

"Ако хоћете успешну БиХ, онда мора бити и успешне Републике Српске. Ако хоћете мирну БиХ, онда мора бити и мирне Републике Српске. Ако хоћете поштовану БиХ, онда морате поштовати и Републику Српску", истакао је Вулин на пријему у Београду, поводом Дана Републике Српске и 28 година од доношења њеног првог Устава.

Обраћајући се присутним званичницима Српске и Србије у Скупштини града Београда, Вулин је рекао да Србија право Српске и српског народа да опстане и да се одбрани никада није пустила другима.

"Бринемо када чујемо да се из других држава оспорава право српском члану Председништва да каже свој политички став, да заступа свој народ, да каже ко је добродошао, а ко није, да у име народа који је га је изабрао каже шта мисли", навео је Вулин, који је и министар одбране Србије.

Он је додао да Србија брине када се каже да ће Дејтонски мировни споразум бити замијењен одлуком или вољом ове или оне силе, овог или оног политичара.

"Бринемо, јер ником као Србији и српском народу није стало до мира", рекао је Вулин.

Он је нагласио да Република Српска није настала зато што је то одлучио неки савјет амбасадора, нити зато што је то била воља политичара, нити што су велике свјетске силе хтјеле једним споразумом да прекину рат, него као потреба српског народа да се једном и заувијек и институционално заштити на просторима на којима живи од јасеновачког геноцида и његовог понављања.

"Република Српска је настала из дубоког уверења српског народа да тамо где нема ни свог судију ни свог полицајца, тамо где нема ни свог посланика, ни председника владе, да тамо где нема оног ко ће да га крсти и ко ће да га лечи, за њега нема ни правде ни будућности, ни истине , ни напретка. Зато је настала Република Српска", нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, народ који је претрпио јасеновачки геноцид, доживио Јадовно, Пребиловце, "Бљесак", "Олују", подрињске покоље, јаме безданице у Мркоњићу, народ који још пребројава мртве по сарајевским брдима, који још не зна како се зову они који су му стријељали дјецу по Гораждеву, нити они који су му убили двогодишњег Данила Цокића - нема право на неслогу, нејединство и да заборави иједног Србина гдје год да живи.

Вулин је рекао да српски народ има свако право да се сакупи и сабере у својој престоници, око своје Србије, предсједника којем вјерује, Срибје коју воли.

"Не могу Срби бити једини народ на Балкану који има више политичких ставова и циљева када је реч о политичком опредељењу његовог постојања. Само сабрани око своје Србије и свог Београда и када да доносимо јединствене одлуке и можемо бити сигурни да ћемо трајати", напоменуо је Вулин.

Он је додао да само тако Срби могу бити сигурни да ће се изборити за тако мало што траже - да говоре својим језиком, пишу својим писмом, да сами бирају како им се зове црква, одређују гдје живе и како живе, никада не угрожавајући друге.

"Народ који је претекао јасеновачке каме и мркоњићке јаме нема право на неслогу, да не мисли као један када је реч о његовом опстанку", нагласио је Вулин.

Он је навео да Срби траже мир, правду, право да им дјеца расту и трају, да им дају имена, да говоре језиком, пишу писмом, како су писали и они прије њих.

"Зато нам треба мир", рекао је Вулин.

Он је поручио да никада више у мучној тишини неће нестати ниједан Србин, неће нестати Република Српска, нити право Срба да трају и живе окупљени и обједињени око своје земље и народа.

"Никада више Србија неће окренути главу ни од једног Србина, без обзира на то где живео", рекао је Вулин.

Он је истакао да су зато и данас Српска и Србија окупљене једна око друге, сигурне да неће одустати једна од друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана