Вулићева: БиХ је земља безнађа - не могу бити изречене санкције онима који шире мржњу

Срна
Вулићева: БиХ је земља безнађа - не могу бити изречене санкције онима који шире мржњу

САРАЈЕВО- Предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић је, у вези са одговором Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ на њено посланичко питање о раду Н1 телевизије, изразила незадовољство чињеницом да не могу бити изречене санкције онима који шире мржњу и цртају мете људима због изречених политичких ставова.

"БиХ је земља безнађа", поручила је Вулићева. Он је подсјетила да је поставила посланичко питање РАК-у са захтјевом за укидање сигнала Н1 телевизије на подручју Републике Српске, сматрајући да та телевизија шири мржњу и позива на линч предсједника Републике Српске Милорада Додика. "Тенденциозни и непрофесионални наслови попут: Има ли излаза за Милорада Додика, Готов је и томе слично не приличе озбиљној телевизији.

Није ми јасно ни то како телевизија са сједиштем у Луксембургу може да добије могућност за фреквенцију", указала је Вулићева. Она је истакла да је у одговору РАК-а на посланичко питање добила образложење, како и у складу са којим одребама закона и када је расписан конкурс.

"Самим тим не могу рећи да нисам незадовољна њиховим образложењем, али сам јако разочарана чињеницом да РАК нема никакве ингеренције нити моћи из свега овога што су навели. У њиховој надлежности је да, између осталог, воде рачуна о услугама за све кориснике на транспарентном, објективном и недискриминаторском основу, па ме занима како не могу изрећи санкције онима који се дискриминаторски понашају?", пита Вулићева.

Она је подсјетила да се због свог посланичког питања нашла на мети различитих портала, наводећи као примјер наслов: "Власти и особе из криминалног миљеа покушавају утишати Н1 и БН". Вулићева је истакла да је искористила поланичко и уставно право и поставила аргументовано питање са свим доказима, на шта има право према Пословнику.

"Упутила сам и иницијативу на коју имам право по Пословнику и долазим у ситуацију да Удружење новинара каже - власти и лица из криминалног миљеа - а када отворите текст наведена су само три имена која наводно покушавају те двије телевизије да угасе, а то су предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Скупштине града Добоја Срећко Рекановић и ја.

Постављам питање какав сам ја криминалац?", упитала је Вулићева. Она је упитала коме сада да се жали и коме да тужи јер јој је угрожено уставно право да у парламенту износи своје мишљење. "РАК ће рећи да нема надлежности.

Да поднесем тужбу Тужилаштву или Суду БиХ који никад нису одговорили на пријаву мог правног заступника", рекла је Вулићева, истичући примјер да је, под окриљем сатире, једна од тих телевизија због дискусије у парламенту позвала на ликвидацију, због чега је добила безбројне пријетње. Она је навела да је све документовано у Полицијској управи Добој и прослијеђено Тужилаштву које није никада реаговало.

"Моје сумње остају и даље врло оправдане за исто то тужилаштво, судове и одређене медијске куће, које нама цртају мете на чело, нама одређују шта ћемо говорити, занемарујући чињеницу да сам добила подршку грађана у својој изборној јединици, који се некоме не морају свиђати", рекла је Вулићева. Она је истакла да се поставља питање шта да раде људи који се осјећају угрожени због психичког насиља, због различитих текстова и наслова.

"Ово је психичко насиље. Поставља се питање шта да раде људи који се осјећају угрожени због психичког насиља због различитих текстова и наслова. РАК ће рећи да нема надлежности. Судови и тужилаштва ће ћутати и долазим до закључка да је ова државна заједница земља безнађа“, рекла је Вулићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана