Вучуревић: Свим силама бранити изворни Дејтон

Срна
Вучуревић: Свим силама бранити изворни Дејтон

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Република Српска мора остати чврсто при изворном Дејтонском споразуму и бранити га свим силама, изјавио је Срни посланик у другом и трећем сазиву Народне скупштине Српске Божидар Вучуревић.

Вучуревић, који је и један од оснивача СДС-а, истакао је да је посебно важно да у Народној скупштини Српске, као највишем државотворном органу, постоји слога када је ријеч о одбрани Дејтона.

"Опозиција треба да предлаже, а да све што је добро власт прихвати. Опозиција нема право да урушава интересе српског народа. Мора постојати консензус око кључних питања, као што је одбрана изворног Дејтона", нагласио је Вучуревић, који је током рата био и начелник Требиња.

Он је упозорио да свјетски моћници и рушиоци Југославије увијек имају резервни план када су Срби у питању, те да је то још један од разлога зашто је важно да се поштује изворни Дејтон.

"Морамо бити свјесни да мали народи могу опстати само ако су јединствени и имају јаке савезнике. Ми их имамо у Русији и Кини, па и још неким земљама, а ако будемо умјели, имаћемо их све више", сматра Вучуревић.

Према његовим ријечима, слиједи нова епоха, која ће узбуркати читаву планету, а Срби ту морају бити паметни и мудри и држати се принципа да искључиво миром рјешавају унутрашње и спољне изазове.

Данас се навршава 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана