Вучић: Дошло време српског јединства, поделе су прошлост

Aгенције
Вучић: Дошло време српског јединства, поделе су прошлост

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Прањанима код Горњег Милановца, гдје је обиљежено 76 година од мисије "Халијард", да су Срби јединствен народ, да су подјеле на партизане и равногорце прошлост, те да су сви се заједно борили против фашиста.

- Ми смо у 20. веку имали највише ратова. Са поносом смо чували своју отаџбину и трудили се да чојством и јунаштвом сачувамо српски образ, али смо се у свим тим годинама и делили. Надам се и да је прошло то време. Уверен сам да је дошло време нашег јединства, не једноумља - поручио је Вучић у обраћању присутнима.

Он је истакао да свако може да мисли другачије и да има другачији став, али је важно јединство када су у питању Србија и српски народ, те указао на важност да чувају мир.

Вучић је посебно захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је увеличао данашњу прославу.

У осврту на акцију "Халијард", Вучић је подсјетио да су Срби те 1944. године постали "браћа по оружју" са Американцима, Енглезима и Канађанима, што се промијенило 1999. године, али је додао да је на Србима да граде односе пријатељства у будућности.

Вучић је увјерен да ће предсједник САД Доналд Трамп посјетити Србију. Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри рекао је да је прича о херојству српског народа у Прањанима предуго била заборављена и да је премало људи знало за њу, што се сада промијенило.

- Влада Србије је дала све од себе да се ова акција дигне на ниво које заслужује. Прањани су сада јасно уцртани у мапу. Достојно обиљежавамо храброст обичних људи Шумадије који су уградили себе у једну од најважнијих акција спасавања у Другом свјетском рату -рекао је Годфри и додао да су Срби имали кључну улогу у спашавању Европе од фашизма.

Он је истакао да се партнерство Србије и САД базира на заједничким вриједностима, па је тако било у Прањанима 1944. године, а тако је и сада.

Операција "Халијард" је највећа акција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца у Другом свјетском рату.

Спасавање је организовано од августа 1944. године са писта направљених у руралним дијеловима окупиране Србије и трајало је до децембра исте године.

Више од 500 ваздухопловаца евакуисано је из Прањана захваљујући несебичној подршци српског народа, који се о њима бринуо и омогућио да буду евакуисани и враћени у отаџбину.

"За танго потребно двоје"

Александар Вучић поручио је да је Србија спремна за разговоре са Приштином и за тешка рјешења, али да је за "танго потребно двоје".

Вучић је потврдио да неће бити експертске рунде дијалога Београда и Приштине, заказане за 28. септембар у Бриселу, јер је "неко из преговарачког тима у Бриселу оболео од короне".

- Србија је била и остала спремна за разговоре, без обзира што неки други то нису. За разлику од њих, не могу да се играм игре окривљивања. Нешто мора да се промени у друштву у Приштини, да разумеју да само компромисно решење јесте решење и да се неће догодити да неко узме чекић и лупи мене у главу или Србију, па ће онда Србија да призна независност - рекао је Вучић новинарима у Прањанима.

Он је поручио Приштини да сједну и размисле шта би могло да буде суштинско, компромисно рјешење.

Вучић је навео да разумије реакцију Срба са Косова и Метохије који су окачили транспаренте захвалности предсједнику САД Доналду Трампу, уз иницијативу да се језеро Газиводе назове по Трамповом имену јер су од других америчких предсједника и администрација много претрпјели.

- За мене је то људска реакција и то су сами урадили. Очекују боље - рекао је Вучић и констатовао да је Трамп донио и нови "вјетар" у развоју односа Србије и САД.

Вучић је истакао да Србија неће клечати пред онима који су бомбардовали ову земљу.

На наводе неких подгоричких медија да жели да обнови Душаново царство, Вучић је рекао да Србија жели мир и региону и поштује све, али да се медији и у Црној Гори и у БиХ и у Хрватској непрестано негативно баве Србијом.

- Суштина је у томе да су хтели да Србија буде слаба. Ми немамо жељу да мењамо било какве границе. Ми само желимо да се поштује право српског народа као што ми поштујемо права свих, да имамо најбоље односе. Имамо потенцијале за то - рекао је Вучић.

У осврту на иницијативу да се посмртни остаци великог српског и свјетског научника Михајла Пупина врате из САД у Србију, Вучић је рекао да да ће се тек темељно бавити тим.

- То би била важна ствар за нас. Разговараћемо о томе са нашим пријатељима у САД - рекао је он.

Односи Србије и САД у успону

- Односи Србије и САД су у успону, верујем да ће бити још бољи. Много ће времена проћи да би нам односи били онакви какви желимо да буду. Уверен сам да много труда, енергије и рада у то можемо и морамо да уложимо – нагласио је Вучић и истакао да је важно да једни према другима покажемо много поштовања и уложимо много труда и енергије у развој односа.

Вучић је указао да морамо много поштовања једни према другима да покажемо, да би односи били на још вишем нивоу, који су данас добри.

- Ми морамо да разумемо њих, њихову позицију, као што ћу морати да молим њих да се они ставе у наше ципеле и да разумеју нашу позицију. Односи су у успону, верујем да ће бити још бољи. Али, и ми морамо да покушамо да разумемо њихове ставове, као и они наше - рекао је Вучић.

Он је додао да је долазак ДФЦ у Србију важан сигнал.

- И данас овде, ми се први пут налазимо, а да постоји неко обележје овде. Овде људи могу да дођу, да се види да се овим поносимо, а не стидимо, да можемо да кажемо - да, то смо ми урадили. Овде смо да овековечимо оно што су наши људи својим јунаштвом постигли пре 76. година - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана