Вучић: Задовољан сам ако БиХ расте брже

Тањуг
Вучић: Задовољан сам ако БиХ расте брже

БЕОГРАД - Србија треба да добије правично ријешење за многа питања и ништа више, изјавио је вечерас предсједник Александар Вучић и навео да то не значи да неко треба да се плаши Србије, јер је апсолутни интерес Србије мир и стабилност.

Он је тако одговорио у разговору за Фејс ТВ, са Сенадом Хаџифејзовићем, на констатацију водитеља да је "узнемирен" због Вучићеве реченице током војне вежбе у суботу, да када год Србија треба нешто да добије, увијек се појаве људи у самој Србији, који питају шта то Србија треба да добије, те на питање - шта то Србија треба да добије.

"Говорио сам о генерално о аутошовинизму у београдској чаршији, али врло прецизно сам рекао да не можете на Балкану да правите мир тако што ћете да унизите један народ, а поготово не бројчано највећи, мислећи да ћете тиме друге да задовољите и да мисилите да сте решили проблем", указао је Вучић.

Зато је, каже, против замрзнутог конфликта са Албанцима, већ се залагао за ријешење проблема, иако је, додаје, због тога плаћао високу политичку цену.

Вучић је рекао и да се труди да на рационалан начин поставља ствари и да буде неко ко ће да ширити српске националне и државне интересе, али ко ће да разуме интересе других народа и разлог за њихов страх од, у вријеме заједничке државе, унитаризације, а данас од неке врсте хомогензације или доминације.

"Не само у тој, него у било којој реченици у последњих девет година, нема апсолутно ништа спорно. Напротив, реченице које врло прецизно дефинишу наше проблеме, српске проблеме, који никог не повређују у региону", рекао је Вучић.

Предсједник Србије је примјетио да је веома обазрив кад год говори о регионалним питањима, јер добро разумије некада оправдане, некада и неоправдане, примедбе које долазе, и зато покушава да не одговори на 99 одсто напада из региона, јер Србија, каже, треба да прећути.

"Мирно спавајте, Сенаде. Није моја намера да се некоме додворавам, немам потребу, мени би скочила популарност када бих вама одбрусио или рекао нешто лоше о Бошњацима, али не пада ми напамет. Немате разлога за страх. Апсолутни интерес Србије је мир и стабилност. Ничега се не бојте", рекао је Вучић.

Хаџифејзовић је упитао шта би друго могао да помисли из те Вучићеве реченије, осим да Србија треба да добије половину БиХ, "названу по нашем народу".

"Није ми то пало на памет", одговорио је Вучић и додао да је причао прије свега о Косову и Метохији, а не о БиХ.

Поновио је да Србија подржава интегритет БиХ, као и да су и ингеренције и прерогативе власти значајнији на ентитетима него на централној државни, као и да су и по Дејтону веће ингеренције на ентитетима у БиХ, него данас у стварности.

Упитан да ли мисли да преко подијељеног суверенитета РС има право да буде држава, Вучић је одговорио:

"Ко то мисли? Ја то не мислим, али не мислим ни да Вам се правдам што не мислим".

Вучић је рекао да он РС воли, као што поштује БиХ.

"Ако је проблем у томе што Србија данас није слаба, већ снажнија, пре свега економски, и у свакој области друштвеног живота… Ја се тиме поносим, а сви треба да буду задовољни тиме и Срби и Бошњаци. И ја сам задовољан ако БиХ расте брже, бисмо и ми онда живели боље", рекао је Вучић.

На констатацију да све што он мисли за њега кажу Милорад Додик и Александар Вулин - Додик који пушта рекламу о мирном разлазу, а Вулин којем је, како каже новинар, има само једну тему да је Вучић предсједник свих Срба и да Срби имају само једну државу, нагласио је да нема потребе било ко да прича у његово име.

„Додик је врло интелигентан човек. Он је све само није неко ко слуша или спроводи шта ја говорим. Он има своју политику, своју странку, веома је самосвојан. Не морамо да мислимо по свим питањима исто, али нећу рећи ниједну реч против њега у емисији, јер је то део нашег договора, којег се држе представници Срба. Имали смо болне санкције, затварање граница на Дрини што више не сме никада да се понови"; казао је он.

„У моје име не треба нико да говори .Увек говорим у своје име све." рекао је Вучић и поручио да, када буде желео нешто да каже, то увек рећи сам."

Вучић је казао да је, што се Вулина тиче, он његов дугогодишњи саборац и пријатељ, али који има другачије виђење у многим стварима.

„Себе не видим као председника свих Срба, већ грађана Србије јер сам на изборима у Србији изабран", додао је он.

Оцијенио је да то није разлог за све оптужбе које стижу на његов рачун, већ што политичари увек покушавају да добију поене ударајући на њега.

Такође сматра да је проблем, а што је било и са Србима и њим лично до 90-тих година, а то је проблем са којим се суочавају и многи Бошњаци и многи други, а то је врста представљања себе као жртве, без рационализације садашњости и погледа у будућност. 

„Јели мислите да неко ко води земљу, који је у последњих неколико година успео да изгради више аутопутева него у претходних 50 година, да заврши бројне болнице, да подигне плату на 560 евра, неко ко је успео да доведе Србију од земље са најмањим растом и великим јавним дугом, до земље са јавним дугом испод Мастрихта и највећом стопом раста у Европи, жели било какав сукоб било где?", упитао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана