Вучић: Србија ће се супроставити санкцијама, док сам предсједник неће бити блокаде на Дрини

Агенције
Вучић: Србија ће се супроставити санкцијама, док сам предсједник неће бити блокаде на Дрини

БЕОГРАД - Србија ће се супроставити и бити против било каквих санкција које би неко доносио према Републици Српској, рекао је предсједник Србије Александар Вучић, послије састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Нагласио је да неће бити блокаде на Дрини докле год је он предсједник Србије.

- Додик је недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Српске да било коме прави проблеме. Можемо да побеђујемо само ако се договарамо, преговарамо и треба обновити дијалог са свима, да се пронађе излаз из кризе. Молимо их све да решавамо проблеме кроз разговор и дијалог, а санкције доводе само до узавреле атмосфере и пута који није добар. Неће бити блокаде на Дрини, јер Србија никада неће подржати санкције према свом народу - нагласио је Вучић. 

Предсједник Србије нагласио је да Република Српска није извор проблема.

Вучић је рекао да не постоји хир да Српска прави проблеме, већ су потези које предузима реакција јер јој се одузима право на шуме и пољопривредно земљиште.

Он је истакао да код Додика види добру вољу да се проблеми рјешавају разговором.

Нагласио је да му је Додик пренио да не постоји никакав хир и никаква жеља Републике Српске да било гдје и било коме прави било какав проблем, већ да потези који се предузимају представљају реакцију на покушај да се Српској отме оно што јој припада по Дејтонском споразуму.

Он је рекао на конференцији за новинаре да је важно да се сачува мир и да се покаже оно што је српски члан Предсједништва БиХ вечерас показао свима да Република Српска није никакав извор проблема.

Вучић каже да је важна вечерашња порука Додика да је спреман да разговара и да је, уколико би се проблем око одузимања пољопривредног земљишта и шума Српској ријешио, спреман да институције БиХ функционишу.

-То, чини ми се, лишава све оне који би желели да кажу да је крив Додик и да је крива Република Српска. Такве врсте аргументације нас уводе у нешто што је ирационалан и драматичан приступ - рекао је Вучић.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о војсци Републике Српске и да је Додику пренио неколико важних порука из Европе и свијета по том питању.

-Рекао сам шта ја мислим, чуо сам од њега шта он мисли и веома сам му захвалан на томе што је изразио спремност да у наредних 14 дана саслуша још мишљења различитих људи и да ће бити посета Бањалуци. Ако добијем позив ја сам спреман да одем - рекао је Вучић.

Он је навео да су сви у региону спремни да разговарају и да помогну да се пронађе израз из кризе, те да очекује да се наставе и међусобни и разговори са међународним представницима, посебно почетком новембра.

-Ми не можемо да доносимо одлуке, али нећемо подржати и нећемо се понашати у складу са било каквим санкцијама које би неко доносио против било кога у Републици Српској - рекао је Вучић.

Он је истакао да је разговор са Додиком увијек добронамјеран и пријатељски и да жели Републици Српској најбоље, као што и Српска жели Србији најбоље.

-У таквим односима морате да чујете једне друге и разговарате, али морамо да чујемо и Бошњаке и да разговарамо са њима и заједно решавамо проблеме -рекао је Вучић.

Развој инфраструктуре

Истакао је да су Додик и он разговарали о свим важним темама у БиХ.

Између осталог, нагласио је, било је ријечи о развоју инфраструктуре и спајању Србије и Републике Српске и БиХ, те је најавио до краја године потписивање комерцијалног уговора за изградњу 19 километара аутопута од Раче до Бијељине.

Вучић је рекао да ће Србија финансирати од 80 до 90 процената ових радова.

Предсједник Србије је говорио о инвестирању у развој путне комуникације која би, између осталог, спојила и дијелове у Србији и БиХ насељене претежно бошњачким народом.

-Та врста интерконекције, спајања српског и бошњачког народа, била би веома лековита за наш однос и веома важна за развој наших економских односа - оцијенио је Вучић.

Истакао је да сматра важним убрзање доношења одлука у Сарајеву у вази са аутопутем до Србије, јер би !“та врста спајања српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе“.

Вучић је указао да нама радови на мосту на Сави напредују, као и радови на путу од Кузмина до Сремске Раче.

-Имајући у виду чињеницу да је Додик већ радио и да су завршене деонице Бањалука-Прњавор, Прњавор-Добој, остало је да се ради деоница Прњавор преко Брчког до Бијељине. За нас је важно и замолио сам Додика да у Сарајеву разговара са колегама да убрзамо доношење одлуке у вези изградње аутопута према Сарајеву - казао је он.

Додао је да је важно да се тих 98 километара од Вишеграда до Сарајева уради што пре.

-Истовремено до краја године или почетком идуће потписаћемо уговор о изградњи пута Пожега-Бољаре. Тиме ћемо код Дуге Пољане имати рачвање чиме би спојили Нови Пазар, Сјеницу, и Тутин са Подгорицом и Сарајевом, источни део БиХ, али и Сарајево и са пределима у Србији где живе Бошњаци и Београдом. Мислим да би таква врста спајања између српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе - оцијенио је он.

Истакао је да тренутна енергетска ситуација пријети великом броју земаља у региону.

- Гледаћемо да припремимо заједничку платформу са земљама у региону али и Русијом, за изградњом гасовода до Бањалуке - истакао је Вучић.

Први авиони у Требињу прије краја 2023.

Александар Вучић изјавио је вечерас да прве авионе на новом аеродрому у Требињу очекује прие 2023.године.

После разговора са Милорадом Додиком, Вучић је рекао да су обезбијеђена средства за изградњу аеродрома, који ће коштати 70 милиона евра, док ће још 35 милиона евра бити уложено у инфраструктурно опремање.

- Што ћете да видите на терену већ од јуна 2022.године. И, верујем прве авионе на требињском аеродрому пре краја 2023.године - рекао је Вучић.

То би, каже, требало да подигне цијелу Херцеговину, да приближи Требиње и Херцеговину Београду и свјетским центрима.

Додао је да се израда планске пројектно-техничке документације за изградњу завршава у марту, као и да су обезбијеђена средства за експропријацију земљишта.

Српска мала мета, смета им снажна Србија

Александар Вучић рекао је вечерас да је појединим европарламентарцима Република Српска мала мета и да им смета снажна Србија.

Вучић је то рекао одговарајући на питање шта је његов одговор на тврдње осам посланика ЕУ који су тражили од Жозепа Бореља и Кристијана Шмита да, како су навели у писму,да се заустави Милорад Додик, а Србију при томе оптужују за лоше стање у БиХ и таргетирају је као претњу безбједности региона, рекао да не зна ко су ти парламентарци и да га не занима превише шта они говоре.

-Може да их буде и 80 или 280 одговорио бих исто. Могли би и само из једне земље из окружења да доведу све европарламентарце сви би то потписали. А потписали би зато што им смета снажна Србија, јер је за њих Српска мала мета. Они знају да њима Србија представља проблем због растуће економске снаге, што Војска Србије више није за потцењивање као што је била, већ је многоструко снажнија него пре 30, 20 и 10 година и биће - указао је Вучић.

Он је рекао и да све што је вечерас тражио од Додика, уз то да га саслуша, чује, да разумије све шта се у Српској и БиХ збива, је било да сачувамо мир, „да правимо ми Срби компромисе, јер је мир несто што нам је насушна потреба, што нам доноси додатну снагу, развој, економски раст, то снажи Србију“.

Он је иронично напоменуо да када би сви слушали шта прилају разни европарламентарци као што је Виола фон Крамон, „сви би се обесили или могли да скочимо у Дунав“.

-А о Косову и да не причам, то би била забрањена реч у Србији - примјетио је Вуцић и додао да они имају своје, а ми своје интересе.

Каже да они раде за своју земљу, „а што је обично против наше земље“, и да ту не говори о ЕП у цјелини већ о појединцима, обично љевичарима.

-Нека они раде свој посао. Што се нас тиче ми ћемо да водимо одговорну и озбиљну политику, да цувамо стабилност у региону и да развијамо Србију, да напредује, да се супротстављамо онима који покушавају да укину право на сопствено мишљење нашем народу, нашој земљи и право на независно доношење одлука - поручио је Вучић.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана