Вучић са Ердоганом о ситуцији у БиХ

Танјуг
Вучић са Ердоганом о ситуцији у БиХ

АНКАРА - Предсjедник Србије Алексаднар Вучић пренио је да је са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о ситуацији у Босни и Херцеговини и комплетној ситуацији у региону, као и значају инфраструктурног повезивања између Србије и БиХ.

На питање да ли је било ријечи о напетој ситуацији у БиХ и о инциденту у Прибоју, Вучић је рекао да су разговарали о свему:

"Разговарали смо о свему, и о Прибоју и о свему другом. О компликованој ситуацији у региону, томе какви су ставови Србије, какви Турске, и шта значи поштовање Дејтонског споразума - од поштовања интегритета БиХ, али и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ", рекао је Вучић.

Пренио је да је он говорио о томе да је за Србију важно да се инфраструктурно повежујемо, да се граде аутопутеви, истичући да очекује да у октобру буде завршено 19 километара аутопута од Кузмима до Сремске Раче.

"Готово 80 одсто је завршен мост, да не идемо оном ћупријом као до скора... То је близу краја, и за годину и по дана имаћемо аутопут до БиХ и РС", рекао је Вучић и додао да послије тога остаје да се изгради аутопут до Бијељине.

Пренио је да се разговарало и о изградњи аутопута Пожега-Котроман, односно до Вишеграда, који би даље требало градити до Сарајева.

"Рекао сам да је бесмислено да ми градимо, ако нико неће да гради Вишеград, јер само тако има смисао, а до тада нема. Надам се да ће власти у БиХ, ма које, јер не могу да улазим у то, то урадити. Тиме бисмо повезали Рашку са Београдом, Сарајевом, али и Софију и Истанбул са Сарајевом и Београдом. Верујем да заједно можемо то да урадимо, није проблем у нама", рекао је Вучић.

Додао је да је са Ердоганом разговарао о свему, па и о заједничком дјеловању по појединим питањима у међународним организацијама.

Ергоган: Заједничким дјеловањем превазићи кризу у БиХ

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган послије данашњег састанка са предсједником Србије Александром Вучићем поручио је да је потребно дјеловати заједнички са међународном заједницом како би се превазишла криза у БиХ.

"Подршка Србије територијалном интегритету и суверенитету БиХ важна је за мир и стабилност цијелог региона. Императив је да се све стране уздрже од корака који би допринијели угрожавању суверенитета и територијалног интегритета БиХ и да се понашају одговорно. Турска ће предузети све да се смање напетости на Балкану", рекао је Ердоган.

Он је нагласио да је на састанку снажно и одлучно потврђен значај мира и стабилности на Балкану, преносе београдски медији.

Говорећи о односима Турске и Србије, Ердоган је оцијенио да су они на "савршеном, одличном нивоу".

Он је истакао да је прошла година била изузетна за односе двије земље будући да је Турска отворила генерални конзулат у Новом Пазару, додајући да се нада да ће ове године бити отворен и турски конзулат у Нишу.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана