Вучић: Позив на сарадњу није стварање "српског свијета" VIDEO

Срна
Вучић: Позив на сарадњу није стварање "српског свијета" VIDEO

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да његови позиви на сарадњу, економско и инфраструктурно повезивање у региону и указивање да су земље региона јаче када говоре једним гласом, нису никакво стварање "српског свијета".

Вучић је истакао да је региону неопходна сарадња, јер је то пут да земље напредују, развијају се и спријече да сви млади оду у иностранство, јер би то значило пропаст свих земаља.

“Можемо или да иступамо са једним гласом или са два гласа, а не са 16 које нико неће да слуша, на основу којих увек могу да нас посвађају и да гледамо само како да опањкамо једни друге. Тако ништа нећемо да урадимо”, рекао је Вучић за сарајевску “Фејс ТВ”.

Предсједник Србије није се сагласио са оцјеном да је донација вакцина против вируса корона пораз власти у БиХ, указавши да људи у БиХ, како је чуо од једог члана Предсједништва, имају проблем и због много нивоа одлучивања.

“Не мислим да је то пораз било кога овде, него свих нас, јер се нисмо удружили да заједнички делујемо”, рекао је Вучић.

На констатацију водитеља да су њега /Вучића/ оптуживали да оба крака ауто-пута Сарајево - Београд иду преко Тузле и Бијељине, односно преко Пожеге и Вишеграда, што се види као територијално спајање Републике Српске и Србије, Вучић је рекао да се Србија не мијеша куда ће кроз БиХ проћи ауто-пут, и да што се Србије тиче, може да иде и преко Горажда.

Вучић је истакао да Београд предлаже да са БиХ ради заједно и да Србија може да прихвати и концесију у БиХ, јер има новца.

Предсједник Србије је рекао да се наслушао како је наводно снајпером убијао људе у Сарајеву и поручио да на глупости неће да одговара, јер је злонамјерним људима немогуће ишта доказати.

“Снајпер никада нисам држао у рукама. Глупости и лажи не могу да слушам. Нисам пуцао, али сам био на Палама, радио свој посао”, нагласио је Вучић.

Он је указао да људи све то знају, јер би у супротном све то показали одавно.

“Окрените се будућности, размишљајте о послу. То је потребно БиХ и нама. Само се магарац не мења. Не мењате земљу, род, име и презиме и за кога навијате. Ако не читате књиге, не образујете се, не мењате себе онда сте магарац”, нагласио је Вучић.

Одговарајући на наводе да је агресор, Вучић је подсјетио да су и у прошлом рату куће Вучића спаљене, иако нису никоме ништа нажао нису учинили.

Он је објаснио да разумије све прогнане и породице жртава, и да зато сматра да је вријеме да се гледа у будућност.

Вучић је нагласио да је све ствар повјерења и договора, те указао да Србија не помиње отцјепљење Републике Српске и њено припајање Србији.

Он је истакао је да је потребно веће поштовање међу народима у БиХ, па тако и веће поштовање Бошњака према Републици Српској.

“Нико не прича о цепању, прављењу нових држава. Причамо само да радимо заједно. Ја гарантујем да ће Србија да поштује међународно право, Дејтонски споразум. Предвиђам да ћемо да вам нудимо сарадњу. Волим Републику Српску и то не кријем, а волим и БиХ”, рекао је Вучић.

Упитан за однос са Додиком, Вучић је рекао је да је добар с њим, као и са свима другима, и да не морају да мисле исто.

“Никада нећу враћати наше односе са Републиком Српском на време /Слободана/ Милошевића и /Радована/ Караџића”, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана