Вучић: Поштујем Дејтонски споразум

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ.

Вучић је рекао за Си-Ен-Ен, одговарајући на питање о ситуацији у БиХ и да ли се не слаже са политиком предсједника Републике Српске Милорада Додика, да је одговоран и озбиљан када је ријеч о БиХ и додао да поштује Дејтонски споразум.

“Ја подржавам Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ. Никада то нисам доводио у питање”, додао је Вучић.

Вучић је изјавио вечерас да је Србија последња земља којој су потребни инциденти, попут оних у Бањској.  

Он је у интервјуу за ЦНН који је водила новинарка Кристијан Аманпур, која се прославила извештавањем са ратишта на простору бивше Југославије, рекао да су сви могли да виде да је Србија конструктиван партнер, а да друга страна није радила ништа.  

„Они врше етничко чишћење, у последње две године се смањио број Срба на КИМ - сада их је 10 одсто мање“, рекао је он. 

На питање о скупљању Војске Србије близу административних прелаза са КиМ он је казао да извештаји који су стизали у Белу кућу о дешавањима у Бањској нису тачни.  

„Према Споразуму из 2001. имамо право да користимо територију у зони безбедности. Пре неколико дана имали смо мање од 8.400, данас имамо 4.400 људи у тој зони што је уобичајено. Увек смо слушали наше партнере о деескалацији ситуације. Не требају нам ратови, ми желимо веће присуство Кфора посебно на северу Косова“, рекао је Вучић. 

Према његовим речима Војска Србије прати ситуацију на терену и померила је своје снаге на начин који је најкориснији. 

„Морате да знате да нисам потписао ни већи ниво војне готовости.Србија је последња земља којој су потребни ти инциденти“, рекао је он. 

На питање да ли ће предати Милана Радоичића Вучић је рекао да ће Србија позвати на одговорност све људи који су починили кривична дела. Он је доступан, на нашој је територији и учинићемо шта треба“, рекао је он. 

Додао је да он говори о корену проблема, а то је да су Срби желели да се заштите. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана