Вучић: Плашим се једностраног приступа запада

Срна
Вучић: Плашим се једностраног приступа запада

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће све три стране у БиХ заједно сачувати мир јер никоме није до рата, истичући да се плаши неодговорности, неозбиљности, као и једностраног приступа Запада.

Он је нагласио да сматра лошом поруком увођење америчких санкција само једној страни – Републици Српској или српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

"Ја о свему томе мислим лоше, али наша одговорност мора да буде на највишем могућем нивоу зато што су нам потребни мир стабилност. Ми најбрже растемо, имамо највеће и најбоље шансе за убрзани развој и напредак и ту шансу не смемо да пропустимо", рекао је Вучић синоћ за Телевизију "Пинк".

Он је рекао да је турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана на недавном састанку у Анкари питао да ли Бошњаци хоће да граде ауто-пут до Србије или не, пошто Србија већ гради ауто-пут ка Сарајеву, додајући да ће то бити једна од тема трилатералног састанка, који би требао да буде одржан послије избора у Србији.


"Хајде да пробамо да решавамо те ствари које људима живот значе, да пробамо да решавамо озбиљне ствари и видимо око чега нема потребе ни да разговарамо. Само нам реците да или не", навео је Вучић.

Када је ријеч о сарадњи са БиХ, Вучић истиче да, нажалост, о чему год да се прича са бошњачким представницима, било да је ријеч о заједничким улагањима или о нечему другом, сваки разговор се своди на то да они кажу: "Ма, да, али ви сте починили геноцид".


Према његовој оцјени, слично је и са причама о прослави Дана Републике Српске.

"Кажу да је страшно то што се догодило 9. јануара у Републици Српској. Па шта је страшно? Био дефиле јединица са оним пушкама које они имају, регуларних полицијских јединица.
Ја сам питао све међународне представнике о чему се ради? Али зато не пишете шта се десило у Бужиму и Сарајеву, то није важно", указао је Вучић.

Он је рекао да не види зашто би сто пушака у дефилеу био проблем, као ни смисао тих оптужби.

"Да, опростите, метафорички говорим, свако село има толико пушака и у БиХ и у Србији и на сваком другом месту. Не разумем и не могу да схватим шта је смисао свега тога, а одговор друге стране не чујете", навео је Вучић.


Коментаришући недавне увреде и пријетње Бошњацима у Прибоју, он је нагласио да то више никад не смије да се понови.

"Ми морамо да покажемо поштовање према Бошњацима. Наше је да поштујемо џамије, као што од њих треба да тражимо да поштују цркве. Треба и да размишљамо о томе како да економски гурамо земљу напред и да заштитимо сваког Бошњака у Србији који се осећа угроженим", поручио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана